Circa 25 de milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute la nivel mondial, avertizează OIM, în urma epidemiei COVID-19

  • 18 Martie 2020 17:37
Circa 25 de milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute la nivel mondial, avertizează OIM, în urma epidemiei COVID-19

Pandemia de coronavirus ar putea declanșa o criză economică globală și ar putea duce la dispariția a până la 25 de milioane de locuri de muncă la nivel mondial, dacă guvernele nu intervin rapid pentru a-i proteja pe muncitori, arată o primă estimare a Organizației Internaționale a Muncii (ILO), publicată miercuri, informează AFP, potrivit Agerpres.

"În schimb, dacă vom vedea un răspuns coordonat la nivel internațional, așa cum s-a întâmplat în timpul crizei financiare globale din 2008-2009, atunci impactul ar putea fi semnificativ mai mic", au subliniat reprezentanții ILO.

Organizația a insistat, de asemenea, asupra necesității unor măsuri urgente, de amploare și coordonate pentru a-i proteja pe muncitori la locurile de muncă, pentru stimularea economiei și susținerea veniturilor. Astfel de măsuri includ extinderea protecției sociale, sprijinirea păstrării forței de muncă prin programe de lucru mai scurte sau concedii plătite, precum și ajutoare financiare și scutiri de taxe, inclusiv pentru IMM-uri.

Pe baza a diferite scenarii care analizează impactul pandemiei de coronavirus asupra creșterii economice globale, ILO prognozează că numărul global de șomeri ar urma să crească cu o cifră cuprinsă între 5,3 milioane (conform unui scenariu optimist) și 24,7 milioane (conform unui scenariu pesimist). În comparație, criza financiară globală din 2008-2009 a dus la creșterea numărului mondial de șomeri cu 22 milioane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău