Circa 200 de cazuri de rujeolă s-au înregistrat în R.Moldova de la începutul anului 2018

  • 04 Septembrie 2018 11:31
Circa 200 de cazuri de rujeolă s-au înregistrat în R.Moldova de la începutul anului 2018

De la începutul anului, în Republica Moldova s-au înregistrat circa 200 de cazuri de rujeolă. Luni, 3 septembrie, alte trei persoane au devenit suspecte că ar fi contaminat virusul rujeolei. Totodată, autoritățile anunță că numărul vaccinărilor împotriva rujeolei a crescut considerabil de la începutul lunii august. 

Din cele aproximativ 200 de cazuri de rujeolă, zece cazuri sau înregistrat la maturi, iar restul la copiii. Vicedirectorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, spune că în această perioadă mai multe persoane au revenit din vacanță, de aceea riscul de a aduce rujeolă de peste hotare este mai mare.

„Avem circa 200 de cazuri, pentru că sunt câteva zeci de cazuri care sunt în faza de clasificare finală. Acum avem o descreștere a cazurilor de rujeolă și o ușoară stabilizare. Îngrijorarea e legată de începutul noului an de studii și migrația internă și externă, ar fi un posibil export. Oamenii au fost în vacanță, au fost la mare: la Constanța, la Zatoka, acolo unde sunt cazuri de rujeolă. Toată lumea care nu a fost vaccinată, să meargă la punctele de vaccinare și să solicite doza de vaccin rujeolic conform vârstei”.

De la începutul lunii august, când s-a declanșat focarul de rujeolă, s-a majorat considerabil numărul vaccinărilor contra rujeolei. De exemplu, dacă la Ceadâr-Lunga în șapte luni s-au vaccinat 968 de persoane, doar în luna august a acestui an, 944 de persoane au solicitat să fie imunizate. Reprezentanții Ministerului Sănătății amintesc că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de a preveni boala. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat.

Vaccinarea este unica și cea mai eficientă metodă de prevenire a rujeolei și îndemnăm și ceilalți părinți să meargă să-și imunizeze copiii. Să se adreseze la medicul de familie, după control, copilului i se face vaccina. Unele teritorii din țară, cum ar fi Comrat, Vulcănești, au solicitat un număr și mai mare de vaccinuri”.

Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrate în luna august a acestui an - 140 cazuri confirmate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,66 m/s
Tue
12
Wed
12
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău