Circa 1700 de copii se mai află încă în instituțiile rezidențiale

  • 29 Noiembrie 2017 19:32
Circa 1700 de copii se mai află încă în instituțiile rezidențiale

Servicii sociale pentru familiile cu copii urmează să fie dezvoltate în toate raioanele țării. Autoritățile își propun să angajeze specialiști în protecția drepturilor copilului în primării, precum și să examineze posibilitatea de dezinstituționaliza cei circa 1700 de copii aflați încă în internate.

Informațiile au fost prezentate la audierile publice, organizate de către Comisia protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, transmite IPN.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a menționat că politicile clasifică serviciile sociale în trei tipuri – servicii primare, specializate și de specializare înaltă. Acestea sunt adresate familiilor cu copii, persoanelor cu dizabilități și persoanelor vârstnice.

„Alte circa două mii de persoane cu dizabilități se află actualmente în instituții rezidențiale, pentru care, la fel, sunt necesare servicii alternative de plasament. Un alt obiectiv este dezvoltarea serviciilor regionale pentru asistența și consilierea agresorilor familiali. În prezent avem doar un centru de acest fel”, a notat Viorica Dumbrăveanu.

Referindu-se la dezvoltarea serviciilor adresate persoanelor în etate, raportorul a spus că până în anul 2020 este preconizată alimentarea în cadrul cantinelor de ajutor social a peste 14 mii de beneficiari.

Deputații au recomandat funcționarilor ministerului să examineze și să propună reglementări pentru finanțarea serviciilor sociale din cadrul bugetului de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău