Circa 130.000 de militari, în manevre multinaționale în Rusia

  • 20 Septembrie 2019 19:04
Circa 130.000 de militari, în manevre multinaționale în Rusia

Președintele rus Vladimir Putin s-a deplasat vineri în regiunea Orenburg (sud-vest) pentru a urmări pe poligonul "Donguz" etapa finală a manevrelor internaționale strategice la care participă 128.000 de militari din opt țări, în contextul consolidării relațiilor de securitate ale Rusiei cu China și cu alte state din Asia Centrală, informează DPA, RIA Novosti și Pervîi Kanal al televiziunii publice ruse.

Rusia și China și-au întărit relațiile tradițional puternice în ultimii ani, în timp ce raporturile lor cu Occidentul, în special cu SUA, s-au deteriorat pe fondul conflictelor regionale și al disputelor comerciale.

În cursul exercițiilor militare "Țentr-2019", Putin s-a întâlnit vineri cu președintele Kârgâzstanului, Sooronbay Jeenbekov, un important aliat al Rusiei și Chinei în Asia Centrală.

"Am spus mereu și o voi spune din nou că (Republica) Kârgâzstan este pentru Rusia printre cei mai de încredere prieteni, aliați și parteneri", a declarat președintele kârgâz cu ocazia acestei întâlniri, potrivit transcriptului publicat de serviciul de presă al lui Vladimir Putin.

Putin a calificat acest exercițiu drept cel mai mare astfel de eveniment din istoria relațiilor Rusiei moderne cu Kârgâzstanul, conform declarațiilor făcute public în debutul întâlnirii cu Jeenbekov.

Cei doi lideri s-au întâlnit la o bază militară din Orenburg, în apropierea graniței ruse cu Kazahstan, o altă fostă republică sovietică din Asia Centrală.

Trupe din Rusia, China, Kazahstan, Kârgâzstan și alte patru state asiatice membre ale alianței militare Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO), India, Pakistan, Tadjikistan și Uzbekistan, au participat la aceste manevre.

Principalele etape ale manevrelor s-au desfășurat pe șase poligoane din regiunile Orenburg, Celeabinsk, Kurgansk, Astrahan și Kemerovo, pe teritoriul Daghestanului și ținutului Altai, precum și în Marea Caspică.

La exercițiile "Țentr-20019", care ar urma să se încheie oficial sâmbătă, participă 128.000 de militari, peste 20.000 de echipamente tehnice, aproximativ 600 de avioane și elicoptere, precum și 15 nave de război și vase de sprijin.

Cea mai spectaculoasă etapă a exercițiilor s-a desfășurat vineri pe poligonul "Donguz" din Orenburg, urmărită de către cei doi președinți, cărora li s-a alăturat și ministrul apărării rus, Serghei Șoigu.

Timp de 40 de minute cât a durat "lupta", simularea unei riposte împotriva unei grupări teroriste, pământul se zdruncina sub șenilele blindatelor. Mai întâi a fost respins inamicul convențional, iar apoi s-a trecut la contraofensivă. Conform legendei exercițiului, un grup terorist sub numele de cod "Sud" a trecut granița rusă și s-a îndreptat spre Orenburg. "Teroriștii" au fost opriți de o grupare mixtă din care, în afară de militari din Rusia și Kazahstan, au făcut parte și soldați din China, Uzbekistan, India, Pakistan și Kârgâzstan.

Exercițiul a fost urmărit de reprezentanți ai 100 de țări, inclusiv state membre ale NATO, potrivit Pervîi Kanal. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
0
Ceață
Umiditate:85 %
Vint:2,6 m/s
Sun
0
Mon
-2
Tue
0
Wed
1
Thu
7

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău