Circa 13 mii de cetățeni moldoveni lucrează oficial în Israel. Ambasadorul R. Moldova la Tel Aviv, Alexandr Roitman, susține că situația este complicată dar stabilă

  • 09 Octombrie 2023 13:58
Circa 13 mii de cetățeni moldoveni lucrează oficial în Israel. Ambasadorul R. Moldova la Tel Aviv, Alexandr Roitman, susține că situația este complicată dar stabilă

Până în acest moment nu sunt informații despre cetățeni ai Republicii Moldova care ar fi fost luați prizonieri de membrii grupării islamiste Hamas, sau ar fi printre victime, a declarat astăzi, 9 octombrie, ambasadorul Rep. Moldova la Tel Aviv, Alexandr Roitman. Potrivit oficialului peste o sută de cetățeni ai Rep. Moldova locuiesc în Fâșia Gaza și alți în jur de 13 mii lucrează oficial în Israel iar autoritățile sunt pregătite în caz de escaladare a situației să pună la dispoziție mijloace pentru evacuarea acestora, transmite Radio Chișinău.

Guvernul Statului Israel a anunțat oficial instituirea stării de război pe întreg teritoriul său, după atacul neașteptat de sâmbătă al grupării teroriste Hamas. Ambasada Republicii Moldova în Israel funcționează în regim de alertă, 24 din 24 de ore, fiind prestate doar emiterea documentelor de călătorie, iar la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost creată o celulă de criză care monitorizează situația din Israel.

Potrivit ambasadorului, Alexandr Roitman, situația este complicată dar stabilă. El a precizat că vizele celor care se află legal în Israel și care expiră luna viitoare vor fi prelungite până pe 9 noiembrie. Cetățenii aflați pe teritoriul Israelului pot apela pentru a primi ajutor în caz de situații de urgență.

+972- 527-998-396 ;  +972-527-789-772

La Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în această dimineață a avut loc o ședință a celulei de criză privind situația de securitate din Israel. Purtătorului de cuvânt al MAEIE, Igor Zaharov, a subliniat că spațiul aerian al Israelului este deschis, iar cei care doresc să părăsească această țară o pot face direct spre Chișinău sau București.

„MAEIE recomandă tuturor cetățenilor Rep. Moldova care doresc să părăsească Israelul să utilizeze rutele comerciale disponibile în zilele următoare, fie că se îndreaptă spre Chișinău, București sau alte orașe din care pot călători mai ușor spre Rep. Moldova. Următoarele zboruri pe cursa Tel Aviv – Chișinău pentru data de 10, 11, 12 și 15 octombrie”, a spus Zaharov.

În Israel a fost declarată stare de război după ce gruparea islamică palestiniană teroristă Hamas a atacat terestru, pe mare și aerian lansând sâmbătă dimineața peste 5 mii de rachete din Fâșia Gaza, iar luptătorii săi au trecut granițele, ucigând la întâmplare.

Peste o mie de oameni - 700 în Israel și circa 500 în Fâșia Gaza au fost uciși în cele două zile de lupte, potrivit datelor actualizate. Numărul răniților depășește cifra de două mii de ambele părți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău