Circa 100 de organizații solicită protejarea resurselor de apă ale fluviului Nistru
-
21 Ianuarie 2021 12:29
Aproape 100 de organizații membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic le solicită guvernelor Republicii Moldova și Ucrainei ca negocierea Acordului privind asigurarea funcționării Nodului hidroenergetic Nistrean să fie făcută din perspectiva funcționării ecosistemelor fluviului Nistru în aval de acest complex și nu din perspectiva producerii energiei electrice. Ecologiștii mai cer ca Republica Moldova să nu cedeze teritoriul solicitat de Kiev, pentru că în acest caz va pierde în totalitate controlul asupra lucrărilor de construcție a Complexului.
Demersul societății civile vine ca urmare a discuțiilor, inclusiv la acest subiect, dintre președinții Republicii Moldova și Ucrainei - Maia Sandu și, respectiv, Volodimir Zelenskiy la Kiev, săptămâna trecută. Membrii societății civile consideră că protecția Nistrului este un subiect de importanță europeană și ține de securitatea ecologică regională, deoarece deservește cu apă peste opt milioane de oameni din R. Moldova și Ucraina.
Ecologiștii bat alarma în contextul în care hidrocentralele construite pe Nistru, la nord de Republica Moldova, dar, în special, intenția Kievului de a extinde numărul acestora, vor afecta grav ecosistemul, dar și calitatea apei, inclusiv pentru populație.
Directoarea adjunctă a Centrului Național de Mediu, Iuliana Cantarajiu spune că negocierea proiectului Acordului ce vizează Nodul hidroenergetic Nistrean necesită a fi continuată din perspectiva asigurării funcționării ecosistemelor fluviului Nistru în aval de acest complex hidroenergetic și nu din perspectiva producerii energiei electrice. Astfel, operarea hidrocentralelor construite deja, trebuie să fie permisă doar în parametrii și condițiile în care sunt respectate cerințele de funcționare a ecosistemelor fluviului Nistru.
În acest context, experta a menționat și importanța ca Republica Moldova să nu cedeze cele câteva hectare de teritoriu pe care le solicită partea ucraineană, deoarece Chișinăul ar pierde în totalitate controlul asupra procesului.
„Darea în concesiune a acestui teren va permite fortificarea malului și stocarea unui volum mai mare de apă și construcția a încă trei turbine. Asta înseamnă un pericol de scădere a cantității apei și de degradare a calității apei, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru locuitorii orașului Odessa”, a menționat Iuliana Cantarajiu.
Este necesară elaborarea în comun a unei Strategii de Protecție a Fluviului Nistru de către ambele state. Aceasta ar contribui în mod decisiv la reconstrucția ecologică a afluenților și ecosistemelor distruse sau degradate, potrivit președintelui Mișcării Ecologiste din Moldova,Alecu Reniță.
Amintim că subiectul hidrocentralelor de pe Nistru construite de Ucraina reprezintă obiectul negocierilor dintre cele două state de câțiva ani, fără ca cele două părți să fi ajuns la un numitor comun în condițiile în care Kievul este interesat din punct de vedere economic să extindă numărul de hidrocentrale, însă acest lucru ar afecta siguranța alimentării cu apă a populației Republicii Moldova, ecosistemul râului Nistru, dar și sistemul de irigații. După întrevederea de la Kiev, Maia Sandu a reluat propunerea ca Uniunea Europeană să fie implicată în procesul de evaluare a impactului și de identificare a soluțiilor.