Cipru | Un acord de pace este dificil, dar nu imposibil de obținut (emisar ONU)

  • 09 Ianuarie 2017 17:53
Cipru | Un acord de pace este dificil, dar nu imposibil de obținut (emisar ONU)

Un acord de pace în Cipru este dificil de obținut, dar nu imposibil, a declarat luni un responsabil ONU, în contextul în care liderii celor două entități din insulă s-au reunit la Geneva pentru convorbiri cruciale privind reunificarea, relatează Reuters.

Consilierul special al secretarului general al ONU pentru Cipru, Espen Barth Eide, fost ministru de externe norvegian, a afirmat de asemenea că Națiunile Unite doar vor înlesni și nu vor media convorbirile dintre ciprioții greci și turci, scrie AGERPRES.

'Liderii manifestă mult curaj, multă voință', a declarat Eide în cadrul unei conferințe de presă. 'Va fi dificil, dar nu imposibil', a spus el.

Liderul cipriot turc, Mustafa Akinci, și președintele cipriot grec, Nicos Anastasiades, discută aspecte legate de împărțirea puterii, probleme teritoriale și de securitate în perspectiva unei reunificări a Ciprului în cadrul unei federații.

'Suntem acum în momentul final. Suntem în momentul adevărului', a adăugat Eide.

Negocierile sunt așteptate să se desfășoare pe parcursul a trei zile. Dacă se vor înregistra progrese substanțiale, o conferință privind Ciprul va avea loc joi, tot la Geneva, "cu participarea în plus a așa-numitelor puteri garante" ale celor două părți ale Ciprului — Grecia, Turcia și Marea Britanie, fostă putere colonială, a informat ONU.

Ciprul, cu circa un milion de locuitori, este divizat de la invadarea în 1974 de către armata turcă a părții de nord a insulei, ca reacție la o lovitură de stat ce a vizat anexarea țării la Grecia.

Republica Cipru, membră a Uniunii Europene din 2004, nu își exercită autoritatea decât în partea de sud, unde trăiesc ciprioții greci. Ciprioții turci locuiesc în nord, unde se află autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău