Cipru | UE nu va accepta niciodată o soluție cu două state, dă asigurări șefa Comisiei Europene

  • 08 Iulie 2021 19:45
Cipru | UE nu va accepta niciodată o soluție cu două state, dă asigurări șefa Comisiei Europene

Uniunea Europeană nu va accepta niciodată pentru Cipru o soluție bazată pe existența a două state pe criterii etnice, a afirmat joi șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Reuters.

Aflată în vizită la Nicosia, Von der Leyen a subliniat că Uniunea Europeană a vorbit cu o singură voce în legătură cu chestiunea cipriotă, veche de câteva decenii și care este un obstacol în calea aspirațiilor Turciei de a adera la blocul comunitar.

''Vreau să repet că niciodată nu vom accepta o soluție cu două state. Suntem fermi și foarte uniți cu privire la acest lucru'', a declarat președintele CE într-o conferință de presă.

Insula Cipru este divizată din 1974, partea sa nordică (''Republica Turcă a Ciprului de Nord'') fiind recunoscută numai de Turcia, în timp ce Republica Cipru este membră a Uniunii Europene începând din 2004.

Actualul blocaj în dialogul dintre cele două comunități din Cipru (greacă și turcă) este cauzat de dezacordurile privind forma pe care ar putea-o lua eventuala unificare - o uniune de două state independente, soluție propusă de conducerea ciprioților turci, sau o federație lejeră, variantă susținută de ciprioții greci.

Tratativele de la Geneva desfășurate în acest an nu au dus la progrese notabile.

''Vecinii noștri au interesul de a exista bune relații bilaterale. Dacă așa stau lucrurile - noi de asemenea suntem interesați să avem bune relații - vreau ca vecinii noștri să știe că dacă ei vorbesc cu unul dintre statele noastre membre, de exemplu cu Cipru, indiferent de ton, atunci ei vorbesc cu Uniunea Europeană'', a insistat Ursula von der Leyen.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău