Cipru retrage cetățenia acordată unor ruși în cadrul programului ''pașaportul de aur''

  • 20 Aprilie 2022 17:05
Cipru retrage cetățenia acordată unor ruși în cadrul programului ''pașaportul de aur''

Cipru va revoca cetățenia și pașapoartele cipriote în cazul a patru ruși sancționați de UE după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, a anunțat miercuri guvernul de la Nicosia, potrivit Reuters.

Măsura se va aplica și familiilor celor patru cetățeni ruși, dar autoritățile cipriote nu au precizat identitatea acestora, conform politicii guvernului. Peste o mie de cetățeni ruși se regăsesc pe lista europeană cu sancțiuni.

În cadrul programului de acordare a cetățeniei în schimbul investițiilor, cunoscut sub numele de ''pașaportul de aur'' și între timp desființat, statul Cipru, membru al UE, a acordat cetățenia unui număr de 2.886 de ruși (investitori și familiile lor) începând din anul 2007 până în august 2020, scrie Agerpres.

În total, 6.779 de străini au primit cetățenia cipriotă după ce au investit în insula mediteraneană cel puțin două milioane de euro fiecare.

O comisie de investigație asupra acestei scheme de acordare a cetățeniei în schimbul investițiilor a stabilit că ea a funcționat într-un vid legislativ fără o supraveghere adecvată timp de mai mult de un deceniu, astfel că în noiembrie 2020 guvernul de la Nicosia a renunțat la acest program, criticat pentru lipsa de transparență și favorizarea spălării de bani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău