Cipru | ONU încearcă să relanseze convorbirile de pace blocate

  • 28 Noiembrie 2016 17:20
Cipru | ONU încearcă să relanseze convorbirile de pace blocate

Emisarul ONU pentru Cipru, Espen Barth Eide, a avut luni convorbiri cu cei doi lideri ciprioți pentru a încerca să relanseze negocierile de pace, care au eșuat săptămâna trecută, după ce ele au stârnit ''speranțe foarte importante'', relatează AFP.

''Acționăm în prezent pentru a face în așa fel încât să restabilim elanul care s-a creat, dar este o decizie care trebuie luată de către liderii insulei'', a declarat Eide jurnaliștilor după ce s-a întâlnit cu președintele cipriot grec Nicos Anastasiades. ''Încerc să facilitez (procesul negocierilor), dar nu pot lua o decizie'' fără consultări cu ei, a adăugat el.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut apel la Anastasiades și la liderul cipriot turc Mustafa Akinci să nu rateze ''o șansă istorică'' pentru pacea în insulă, scrie AGERPRES.

Ciprul este divizat de la invadarea, în 1974, de către armata turcă a părții de nord a insulei, ca reacție la o lovitură de stat ce a vizat anexarea țării la Grecia.

Republica Cipru, membră a Uniunii Europene din 2004, nu își exercită autoritatea decât în partea de sud, unde trăiesc ciprioții greci. Ciprioții turci locuiesc în nord, unde se află autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara.

Cei doi lideri ciprioți, care poartă negocieri din mai 2015, au început un ciclu de convorbiri în Elveția, dar ei s-au despărțit săptămâna trecută fără să ajungă la un acord, părțile acuzându-se reciproc de eșecul negocierilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău