Cipru | Liderii ciprioți și grec s-au întâlnit pentru a relansa discuțiile de pace blocate

  • 09 August 2019 18:32
Cipru | Liderii ciprioți și grec s-au întâlnit pentru a relansa discuțiile de pace blocate

Liderii ciprioți grec și turc s-au întâlnit vineri la Nicosia, într-un efort de a relansa discuțiile de pace blocate, anunțând că vor continua negocierile la Adunarea Generală a ONU în septembrie, informează DPA, potrivit Agerpres.

Reprezentate de președintele cipriot grec Nikos Anastasiades și liderul ciprioților turci Mustafa Akinci, părțile au convenit să se întâlnească cu secretarul general al ONU la New York luna viitoare pentru a continua discuțiile.

Un purtător de cuvânt al ONU în Cipru a declarat că discuțiile de vineri au fost "oneste și constructive".

Ciprul este împărțit pe criterii etnice din 1974, după un puci grec urmat de o intervenție militară turcă. Toate discuțiile anterioare sub egida ONU în încercarea de a reunifica insula au eșuat, inclusiv cea mai recentă rundă încheiată în iulie 2017.

Țara a fost admisă în Uniunea Europeană în 2004, dar legile UE se aplică numai în partea de sud a insulei, sub controlul guvernului recunoscut. Republica autoproclamată a etnicilor ciprioți turci din nord a fost recunoscută doar de Ankara.

Tensiunile din jurul insulei situate în estul Mediteranei au reizbucnit recent printr-o dispută cu privire la explorarea rezervelor de gaz din largul coastei cipriote. Ankara insistă că orice acord privind profiturile obținute din explorări trebuie să-i includă pe reprezentanții etnicilor turci

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău