Cipru: Erdogan acuză Nicosia după eșecul discuțiilor asupra viitorului insulei divizate

  • 30 Aprilie 17:30
Cipru: Erdogan acuză Nicosia după eșecul discuțiilor asupra viitorului insulei divizate

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat vina vineri pe responsabilii ciprioți greci după eșecul ultimei runde de discuții asupra viitorului insulei divizate, acuzându-i că sunt "mincinoși", relatează France Presse, preluat de Agerpres.

"Nu am încredere în Ciprul de sud. Nu cred că putem obține un rezultat (la următoarea rundă de discuții), întrucât nu sunt sinceri (...). Sunt mincinoși", a declarat șeful statului turc reporterilor, referindu-se la Republica Cipru care își exercită autoritatea în partea de sud a insulei cu majoritate cipriotă greacă.

Ultima rundă de discuții purtate sub egida ONU asupra Ciprului, care a avut loc la Geneva, a eșuat joi din cauza pozițiilor "foarte îndepărtate" ale ciprioților greci și ciprioților turci de a începe negocieri oficiale, potrivit ONU.

La rândul său, Ersin Tatar, liderul ciprioților turci și un protejat al Ankarei, a considerat joi inutilă negocierea fără recunoașterea "statutului egal" al nordului insulei.

În ciuda scepticismului șefului statului turc cu privire la un posibil rezultat pozitiv al negocierilor, ministrul său de externe Mevlut Cavusoglu a afirmat joi sprijinul Ankarei pentru "eforturile ONU" de "a găsi o bază comună" pentru reluarea discuțiilor.

Tatar, președintele autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord (RTCN) susținută de Ankara, dorește recunoașterea a două state independente și egale pe insula mediteraneană divizată între comunitățile turcă și greacă.

Această poziție este respinsă de ciprioții greci care doresc reunificarea insulei sub formă de stat federal.

Ciprul este împărțit de la invazia nordului insulei în 1974 de către armata turcă, ca reacție la o lovitură de stat vizând alipirea insulei la Grecia. RTCN este recunoscută doar de Ankara.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,57 m/s
Fri
22
Sat
20
Sun
18
Mon
12
Tue
10

Curs oficial BNM 17 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7694 -0.1160
USD 17.6521 -0.0048
RON 4.1969 -0.0231
UAH 0.6611 -0.0017
RUB 0.2435 0.0005
Arhivă Radio Chișinău