CIO schimbă jurământul olimpic pentru a introduce „incluziune și egalitate”

  • 14 Iulie 2021 13:43
CIO schimbă jurământul olimpic pentru a introduce „incluziune și egalitate”

Jurământul pe care sportivii, antrenorii și arbitrii îl vor depune la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo va include, în premieră, termenii "incluziune" și "egalitate", în urma unei modificări a textului aprobată de Comitetul Internațional Olimpic (CIO), urmând o recomandare a Comisiei Sportivilor, informează agenția EFE, potrivit Agerpres.

Doi sportivi, doi antrenori și doi arbitri (un bărbat și o femeie) vor jura, cu mâna pe drapelul olimpic și în numele colegilor lor, "să respecte și să se conformeze regulilor, în spiritul de fair-play, incluziune și egalitate".

"Împreună suntem solidari și ne angajăm pentru un sport fără dopaj, fără înșelăciune, fără nicio formă de discriminare. O facem pentru onoarea echipelor noastre, pentru respectul față de principiile fundamentale ale Olimpismului și pentru a face lumea un loc mai bun prin intermediul sportului", se scrie în noul text al jurământului.

Până la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang din 2018, protocolul stipula: "Ne-am angajat să participăm la aceste Jocuri Olimpice respectând și conformându-ne normelor în spiritul de fair-play. Toți suntem dedicați unui sport fără dopaj și înșelăciune. O facem pentru gloria sportului, pentru onoarea echipelor noastre și pentru respectul față de principiile fundamentale ale Olimpismului".

Solicitările grupurilor de sportivi în favoarea diverstității au determinat CIO să autorizeze, în premieră, gesturi de solidaritate sau de protest pe stadioanele olimpice, întotdeauna înainte de competiție și dacă nu perturbă participarea altor sportivi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău