CIO: Salt Lake City va găzdui Jocurile Olimpice de iarnă din 2034

  • 24 Iulie 19:30
CIO: Salt Lake City va găzdui Jocurile Olimpice de iarnă din 2034

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a atribuit miercuri Jocurile Olimpice de iarnă din 2034 orașului american Salt Lake City, informează AFP, transmite Agerpres.

Desemnarea capitalei statului Utah a fost validată cu 83 de voturi pentru, 6 împotriva și 6 abțineri.

Salt Lake City a mai găzduit Jocurile Olimpice de iarnă în 2002 și dispune de toate infrastructurile necesare pentru organizarea unei competiții de o asemenea anvergură.

Nu a existat nicio emoție legată de această desemnare, în condițiile în care CIO a selectat-o încă din noiembrie anul trecut pentru a intra într-un "dialog direcționat".

"Suntem pregătiți, totul este la locul său", a asigurat șeful candidaturii, Fraser Bullock, în fața membrilor CIO reuniți la Paris pentru cea de-a 142-a Sesiune a organizației olimpice.

Într-o mișcare fără precedent, CIO a inclus în acordul cu Salt Lake City o clauză de anulare ''în cazul în care autoritatea supremă a Agenției Mondiale Antidoping (AMA/WADA) nu este pe deplin respectată", a explicat John Coates, vicepreședintele CIO.

Această decizie vine după deschiderea de către justiția americană a unei anchete penale în gestionarea de către AMA/WADA a cazului celor 23 de înotători chinezi depistați pozitiv, care a alarmat organismul cu sediul la Lausanne și federațiile internaționale, de teamă că Statele Unite se erijează într-un nou jandarm antidoping, în numele Legii Rodcenkov, prin care își acordă jurisdicție extrateritorială, precizează AFP.

Viitorii organizatori și Comitetului Olimpic American (USOPC) sunt chiar rugați ''să se angajeze în discuțiile care trebuie purtate cu diferite autorități din Statele Unite ale Americii" - pe scurt pentru a face presiuni asupra șefului antidopingului american Travis Tygart și a guvernului - ''pentru ca ei să respecte pe deplin autoritatea AMA/WADA", a adăugat John Coates.

La rândul lor, Fraser Bullock și președintele USOPC, Gene Sykes - care urmează să fie aleși ca membri ai CIO miercuri după-amiază - și-au sporit asigurările privind sprijinul pentru rolul AMA/WADA ca autoritate antidoping supremă.

"Ne veți avea alături în căutarea unei soluții la această problemă", le-a spus Thomas Bach, președintele CIO.

Statele Unite vor găzdui și viitoarea ediție a Jocurilor Olimpice de vară, în 2028, la Los Angeles (California).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,6 m/s
Sun
20
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău