CIO amenință Italia cu excluderea de la Jocurile Olimpice

  • 07 August 2019 13:00
CIO amenință Italia cu excluderea de la Jocurile Olimpice

Comitetul Internațional Olimpic a expediat un email Comitetului național olimpic italian (CONI) în care își exprimă preocuparea față de proiectul de lege care pune în cauză independența CONI și ar putea antrena excluderea Italiei de la Jocurile Olimpice, informează AFP, preluat de Agerpres.

În email-ul respectiv, dat publicității marți de cotidianul Corriere della Serra, CIO își exprimă "preocupările serioase" față de proiectul de decret-lege care, dacă va fi adoptat, "va afecta în mod clar autonomia CONI".

"Apartenența la mișcarea olimpică îți impune să fii în conformitate cu Charta olimpică", a reamintit CIO, care consideră că adoptarea textului respectiv ar pune CONI într-o poziție "neconformă cu principiile Chartei olimpice".

În scrisoarea sa adresată lui Giovanni Malago, președintele CONI, James Macleod, directorul pentru relații cu Comitetele naționale olimpice (CNO), sugerează amendamente la proiectul de decret și subliniază că forul olimpic italian nu trebuie, așa cum prevede textul inițial, "să fie reorganizat prin decizii unilaterale ale guvernului".

CIO propune, de asemenea, organizarea unei reuniuni cu responsabili CONI, săptămâna aceasta la Lausanne, pentru "a ajuta la reglarea problemei".

Tensiunile dintre CONI și CIO au apărut la mai puțin de două luni după desemnarea candidaturii Milano/Cordina d'Ampezzo drept câștigătoare în cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2026, în detrimentul capitalei Suediei, Stockholm.

În 2015, pentru un caz de ingerință, CIO a suspendat Comitetul național olimpic din Kuweit, țară ai cărei sportivi au participat la JO 2016 de la Rio sub drapel neutru, înainte ca suspendarea să fie ridicată luna trecută. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău