CinePOLSKA prezintă patru filme premiate la cele mai importante festivaluri

  • 05 Noiembrie 2020 09:26
CinePOLSKA prezintă patru filme premiate la cele mai importante festivaluri

Filme poloneze premiate la cele mai importante festivaluri din Polonia și din lume pot fi urmărite online, pe platforma TIFF Unlimited, în cadrul Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA, care se desfășoară între 5 și 11 noiembrie curent. În program sunt incluse patru filme care vor putea fi vizionate gratuit, timp de șapte zile, nefiind necesară obligativitatea înființării unui cont pe platformă, transmite IPN.

În cadrul festivalului va fi prezentat și filmul nominalizat la premiile Oscar 2020 „Corpus Christi”, precum și cea mai recentă producție a renumitei regizoare Agnieszka Holland, „Șarlatanul”, candidatul Cehiei la premiile Oscar 2021.

Filmul regizorului Jan Komasa, „Corpus Christi” (115 min), este inspirat din fapte reale. Este vorba despre povestea unui băiat cu un trecut dificil, care, fascinat de biserica catolică, îmbracă hainele de preot și, în acest rol, ajunge într-o mică comunitate rurală cu numeroasele ei probleme. „Corpus Christi” a fost candidatul Poloniei la Oscarul din acest an, fiind extrem de apreciat de critici, a câștigat premiul principal, pentru regie, la Festivalul de Film Tribeca din New York, două premii la festivalul de la Veneția și aproape toate premiile majore la cel mai important festival de film din Polonia – Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia. Filmul a fost vizionat de peste 1,5 milioane de spectatori în cinematografele din Polonia.

Cel mai nou film al regizoarei Agnieszka Holland, „Șarlatanul” (118 min), este candidatul Cehiei la premiile Oscar 2021, la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină. Holland abordează o istorie din Cehia, unde a studiat la celebra școală de film FAMU. În film caută cheia înțelegerii secretului vindecătorului ceh Jan Mikolášek, născut la sfârșitul secolului al XIX-lea și cunoscut drept Znachor. Znachor a devenit foarte celebru în cei peste 60 de ani de activitate. El a tratat artiști, oameni de afaceri, politicieni, dar și săraci. În timpul comunismului, a fost considerat dușman al sistemului, dar a fost protejat de Antonín Zápotocký, prim-ministru și președinte al Cehoslovaciei, căruia Mikolášek i-a salvat piciorul de la amputație. După moartea politicianului, vindecătorul și-a pierdut averea și drepturile civile. Premiera mondială a filmului „Șarlatanul” a avut loc în cadrul prestigioasei secțiuni Berlinale Special, Gala a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, ediția 70.

„Icar. Legenda lui Mieczysław Kosz” (122 min) este un film clasic despre genialul pianist de jazz și compozitor Mieczysław Kosz. Regizorul Maciej Pieprzyca îl urmărește pe muzician în ordine non-cronologică, prezentând cele mai importante momente din viața lui, într-o biografie extrem de emoționantă: de la băiatul provenit dintr-o familie săracă, trecând prin momentul pierderii vederii la o vârstă fragedă, până la îndeplinirea, prin propriile forțe, a pasiunii sale pentru pian, pentru ca într-un final să ajungă un pianist redutabil. Rolul principal este jucat cu măiestrie de Dominik Ogrodnik, unul dintre actorii de marcă ai tinerei generații, iar muzica este interpretată de remarcabilul pianist de jazz Leszek Możdżer.

„Supernova” (78 min) este debutul în lungmetraj al regizorului Bartosz Kruhlik. O poveste aparent simplă, în care un cunoscut politician provoacă un accident de circulație, în urma căruia trei oameni se luptă să trăiască, se desfășoară într-un spațiu foarte mic – o bucată dintr-un drum de țară. Cu toate acestea, filmul menține suspansul de la primul până la ultimul minut. Bartosz Kruhlik, a cărui „Supernova” a fost apreciată drept cel mai bun debut în regie la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia în 2019. A fost invitatul  festivalului TIFF de la Cluj-Napoca din acest an.

Organizatorul Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA este Institutul Polonez din București împreună cu partenerii săi: Asociația Cineaștilor din Polonia și TIFF Unlimited. Filmele vor fi disponibile doar pe teritoriul Republicii Moldova și vor avea subtitrare în limbile română, rusă și engleză, accesibile prin apăsarea butonului CC aflat în colțul din dreapta jos a imaginii cu filmul. Toate filmele pot fi văzute gratuit, timp de șapte zile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:5,14 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
25
Thu
21
Fri
20
Arhivă Radio Chișinău