Cineastul Dumitru Grosei a obținut Marele Premiu la un festival din Argentina

  • 24 Noiembrie 2020 15:22
Cineastul Dumitru Grosei a obținut Marele Premiu la un festival din Argentina

Încă un premiu pentru regizorul Dumitru Grosei, de data aceasta cu filmul ”CADOUL” (2015), scurtmetraj de ficțiune, produs de ALTERNATIVE CINEMA (Moldova) și ROVA FILM (România). Filmul a câștigat Marele Premiu la categoria ”Film de Ficțiune”, în cadrul primei ediții a Festival Internacional Cine Mundo de Cortometrajes, care a avut loc în Argentina, în orașul Gral Fernandez Oro, pe malul râului Rio Negro, în perioada 20-22 noiembrie 2020, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, Festival Internacional Cine Mundo de Cortometrajes are ca obiectiv promovarea și distribuția cinematografiei în formatul de scurtmetraj, cu producții originale din toată lumea. Printr-o selecție atentă, interesul festivalului este de a recupera producții de scurt metraj de calitate, de a le promova și evidenția valorile sale, pentru a le împărtăși publicului larg în noul format virtual, online.

Din cauza pandemiei care a cuprins întreaga lume, acest festival a fost difuzat online, pentru a putea proiecta filmele și în același timp de a oferi accesul unui număr cât mai mare de spectatori din întreaga lume la programul festivalului, transmite sursa citată.

Filmul este despre un copil care primește de la tatăl său drept cadou de Crăciun un binoclu, dar băiatul vrea mai mult, el vrea să meargă cu tatăl la vânătoare.

Conform regizorului Dumitru Grosei, orice copil mai devreme sau mai târziu, trece obligatoriu printr-o experiență de viață majoră, prin care îi vine maturizarea. ”În cazul lui Victor, copilul din filmul ”Cadoul”, această experiență a venit într-un mod neașteptat pentru el, sub forma atractivă al unui cadou de Crăciun, pe care și-a dorit-o foarte mult. Dar până la urmă, vânătoarea în realitate, a fost pentru el cu totul altfel decât și-a imaginat-o înainte, cu mult mai dură și mai grotescă”, a precizat cunoscutul regizor.

Regizorul Dumitru Grosei s-a născut în 1969, în satul Marinici, raionul Nisporeni. Între anii 1992-1994, a studiat la Facultatea de Drept a Universității din Iași, iar în 1999 a absolvit Facultatea de Regie Film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. În 1995, a fost regizor secund al regizorului francez Bertrand Tavernier, la filmul ”Capitaine Conan”. În prezent, Dumitru Grosei locuiește în Chișinău și este președinte și fondator al Asociației Cineaștilor Independenți din Moldova „Alternative Cinema”. Între anii 2016 și 2017, a deținut funcția de director al Arhivei Naționale de Film a Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău