Cine sunt principalii investitori străini în economia Republicii Moldova

  • 12 Octombrie 11:25
Cine sunt principalii investitori străini în economia Republicii Moldova

Integrarea europeană este importantă pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova, susține vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, într-o postare pe rețelele sociale.

"Să fie clar: cine e împotriva integrării europene, este împotriva intereselor economice ale țării noastre, nu își dorește o economie dezvoltată, bazată pe investiții și exporturi”, a scris vicepremierul Alaiba, adăugând că Uniunea Europeană este principalul investitor în Republica Moldova, potrivit mold-street.com.

Potrivit acestuia, investițiile europene susțin zeci de mii de locuri de muncă, iar procesul de integrare va atrage și mai multe investiții.

„Peste 81% din investițiile străine directe în economie vin din UE”, a menționat Alaiba, citând datele Agenției Servicii Publice din 2023, care arată că în Republica Moldova activează 4.900 de companii cu capital din state membre ale Uniunii Europene, ce au realizat investiții în valoare de 20 de miliarde de lei. 

Ministrul a accentuat, de asemenea, importanța know-how-ului și a expertizei aduse de investitorii europeni, care contribuie la modernizarea economiei locale. „Progresul vine din Vest, nu din Est, așa cum sugerează anumiți ‘binevoitori’ ”, a mai spus Alaiba.

De notat că datele Băncii Naționale a Moldovei arată că investitorilor din Cipru le corespunde cea mai mare pondere (peste 20%) în poziția investițiilor directe (capital propriu) ale altor sectoare.

La mare distanță urmează România, Olanda și Franța. În top 10 state de unde provin investițiile directe mai intră Austria, care a depășit în acest an Germania (locul 6), Marea Britanie, Turcia, Ucraina și Grecia.

Totodată, statisticile BNM arată că în sistemul bancar cei mai mari investitori provin din Bulgaria, Olanda, Marea Britanie, Ungaria, Germania și Estonia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:5,66 m/s
Sun
12
Mon
13
Tue
12
Wed
10
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău