Cine sunt oamenii fără adăpost din Chișinău (INTERVIU)

  • 19 Septembrie 2015 10:59
Cine sunt oamenii fără adăpost din Chișinău (INTERVIU)

Cine sunt oamenii fără adăpost care își duc traiul pe străzile Chișinăului, cum au ajuns fără un acoperiș deasupra capului și ce fac pentru a-și câștiga bucata de pâine?

La aceste întrebări au încercat să răspundă sociologul Petru Negură și fotograful și scriitorul Aurelia Borzin, realizând un proiect fotografic în care i-a surprins pe câțiva dintre oamenii străzii din capitală, dar și pe câțiva de pe străzile Californiei, în Statele Unite ale Americii.

Nicolae Carauș are 62 de ani, iar de 10 ani își duce traiul sub cerul liber, după ce a rămas fără locuință în urma divorțului. Era un apartament mic, de 14 metri pătrați, din care spune că nu s-a îndurat să își ceară partea, lăsându-l în întregime fiului său și fostei soții. Este de meserie jurnalist, dar de când a ajuns pe străzi s-a reprofilat în măturător pe lângă o biserică, unde se și adăpostește pe timp de vară. La iarnă, însă, nu știe încă unde va sta, dar nu își face mari griji pentru asta, pentru că, spune el, se va descurca.

„Lucrez pe lângă biserică, unde îmi dau câte 20 de lei pe zi. Mulțumesc și pentru asta. Din banii aceștia pot să-mi iau mâncare, câte 100 de grame de tărie, țigări. Supraviețuiesc cumva, ce să fac”, a mărturisit Nicolae Cărăuș.

Fotografia și povestea lui de viață se regăsește în cadrul expoziției ”Case fără acoperiș”, deschisă ieri la Muzeul Zemstvei din Chișinău de către sociologul Petru Negură. Cercetătorul a încercat să compare modul de viață al oamenilor străzii din Republica Moldova și al celor din Statele Unite, unde aceștia sunt mai vizibili și mai integrați în societate. Petru Negură a mai constatat că în urmă sărăciei sau a unor infracțiuni prin care au fost lipsiți de locuințe, mulți intelectuali au ajuns vagabonzi.

„Sunt foarte mulți care au fost jurnaliști, au fost ingineri, învățători la școală care mor în stradă de îngheț. Se descurcă greu, dar sunt de neimaginat resursele omului de a subzista. Noi nu ne imaginăm cât de multe lucruri, alimente aruncăm la gunoi. Problema este că nu toate ajung unde ar trebui să ajungă – la persoanele sărace”, a constatat Petru Negură.

-         Care este costul pe care îl plătește societatea, lăsând acești oameni pe dinafara ei?

„Dacă nu există niște mecanisme de solidarizare, de protecție socială, oricine dintre noi ar putea ajunge în asemenea condiții. Acesta este costul enorm pe care societatea noastră trebuie să-l plătească pentru nepăsare”, a precizat Petru Negură.

Ascultați aici interviul integral cu Petru Negură:

Expoziția va fi deschisă până la sfârșitul acestei săptămâni, iar fotografiile se vor regăsi ulterior pe un blog – http://rooflesshomes.wix.com/rooflesshomess – dedicat oamenilor fără adăpost.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău