Cine sunt „Lupii Nopții”, motocicliștii ultranaționaliști ruși care îi admiră pe Putin și vor să se extindă și în România

  • 02 August 2018 13:18
Cine sunt „Lupii Nopții”, motocicliștii ultranaționaliști ruși care îi admiră pe Putin și vor să se extindă și în România Vice

La prima vedere, par scoși din scenele videoclipurilor de muzică rock din anii '80: barbă deasă, păr lung, pantaloni mulați și geci de piele. Deși se consideră ei înșiși „naționaliști”, sunt fani ai motoarelor Harley Davidson și ai rock-ului american, transmite BBC, citat de Mediafax.

De asemenea au și altă pasiune: politica, Rusia și, peste toate, președintele Vladimir Putin. Mai mult, ei sunt considerați „Îngerii” acestuia. Este vorba despre „Lupii Nopții”, cel mai mare și cel mai cunoscut grup de motocicliști ruși. Și, de asemenea, cel mai polemic. În ciuda a ceea ce se poate crede despre imaginea lor de rockeri, sunt foarte apropiați de Kremlin, iar criticii lor îi consideră o „forță para-polițienească”. 

Se definesc drept „războinicii drumurilor”, și au ca deviză „salvarea patriei rusești  de homosexuali și feministe”. Tot ei definesc faptul că Peninsula Crimeea „este, a fost și va fi rusă”.

În plus, îl văd pe Stalin drept un „mare erou” și consideră că NATO este o „organizație criminală”. Asigură, de asemenea, că sunt dispuși să moară pentru președintele lor.

De fapt, de acum zece ani, ei l-au sprijinit pe Putin și i-au susținut inițiativele. Ba chiar s-au pus în slujba lui și și-au asumat rolul de „războinici” ai acestuia.

Sunt unele din puținele grupuri din Rusia care au fost sancționate de Statele Unite, dar ei asigură că sunt victimele „unei campanii a Occidentului” și a mass-mediei „care suferă de rusofobie”.

În prezent aceștia se află în vizorul Uniunii Europene, după ce s-a aflat recent că au deschis o bază de operațiuni în Slovacia, lucru pe care guvernul țării nu a întârziat să-l catalogheze drept "deranjant".

Deși Slovacia este ultimul loc în care se știe că au încercat să creeze un nou sediu, influența lor se extinde dincolo de "vechiul continent".

Potrivit unei investigații publicate în 2003, „Lupii Nopții” au adepți în Germania, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Letonia, Republica Macedonia, Cehia, România, Serbia și, inclusiv, în Australia și Filipine.

Baza de operațiuni deschisă recent în Slovacia se află în Dolna Krupa, un oraș aflat la 70 km de Bratislava, unde au unit tancurile de război și alte vehicule militare vechi. Guvernul slovac consideră că activitățile motocicliștilor ar trebui „monitorizate cu grijă” pentru că sunt „tulburătoare”. Autoritățile cred că „influența membrilor este dăunătoare, mai ales în ceea ce privește apărarea opiniilor lor care se forțează să rescrie istoria”.

Această națiune nu este unica preocupată de acest grup de motocicliști pro-Putin. În 2016, Letonia l-a expulzat pe șeful local al „Lupilor Nopții”, Igor Lakatosh, din motive de siguranță națională.

Germania a refuzat să acorde viză mai multor motocicliști, iar Polonia le-a interzis să intre pe teritoriul său în timpul unui tur al Europei „cu ocazia Zilei Victoriei pentru Marele Război Patriotic”.

Se crede că grupul are între 5.000 și 7.000 de adepți și, potrivit ziarului Moscow Times, cei interesați să facă parte din frăția „Lupilor” trebuie să îndeplinească, înainte de toate, trei cerințe fundamentale: să fie bărbați, să fie heterosexuali și să fie născuți într-o republică sovietică.

Apoi trebuie să fie invitați de un membru și, înainte de a li se confirma admiterea oficială, trebuie să participe la evenimentele clubului pentru o perioadă care variază între doi și cinci ani.

Cea mai mare problemă asociată cu grupul, și cea pentru care au primit mai multe sancțiuni la nivel internațional, s-a petrecut în 2014, când a avut loc invazia rusă în Crimeea.

Potrivit Guvernului Statelor Unite, „Lupii Nopții” au fost „strâns legați de serviciile speciale rusești”.

În motivarea sancțiunii împotriva lui Zaldostanov, Departamentul Statelor Unite a considerat că motocicliștii au ajutat la „recrutarea luptătorilor separatiști” în Ucraina și că au participat activ la asaltul unei stații de distribuție de gaz în Strikolkove.

Grupul nu a negat acuzația iar liderul a apărat participarea grupului în războiul Ucrainei. Guvernul din Canada s-a alăturat de asemenea în acțiunile împotriva „Lupilor”.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău