Cine sunt cei 13 candidați care pretind la funcția de judecători la CEDO din partea Moldovei (TV8)

  • 13 Ianuarie 2021 14:23
Cine sunt cei 13 candidați care pretind la funcția de judecători la CEDO din partea Moldovei (TV8)

Printre cei 13 candidații înscriși la concursul național pentru suplinirea postului de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova se numără mai multe persoane cunoscute, printre care avocați, dar și funcționari publici. Unii dintre ei sunt cunocuți pentru funcțiile deținute anterior, cum ar fi fostul purtător de cuvânt al PD Vitalie Gamurari, dar și fratele ex-procurorului Cornel Gurin – Marin Gurin, se arată într-un material realizat de TV8.MD.

Sursa citată prezintă mai multe informații despre cei 13 candidați care pretind la funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova.

Vitalie Gamurari a fost purtătorul de cuvânt al PD, atunci formațiunea era condusă de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Până în 2013, Vitalie Gamurari a a fost decanul facultății de drept de la ULIM. Acesta a fost membru al Colegiului Disciplinar din cadrul Consiliul Superior al Magistraturii.

Un alt candidat la funcția de judecător este Alexandru Prisac, care este avocat și are licență din 2010. În CV-ul avocatului se menționează că el face consultanță în materia dreptului de proprietate și apărarea dreptului de proprietate și a celorlalte drepturi reale

Printre candidați se numără și apărătorul Roman Zadoinov. Acesta a devenit cunoscut pentru cazurile de tortură și corupție de care s-a ocupat. 

Ion Cojocari este cel de-al patrulea candidat la funcția de judecători la CEDO din partea Moldovei. Anterior, acesta a activat la Judecătoria Comrat, dar și-a dat demisia.

În concurs s-a înscris și fratele fostului procuror general Corneliu Gurin, care anterior a fost selectat ca să reprezinte Republica Moldova în Comisia Europenă împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI). În martie 2016, Marin Gurin a fost promovat în funcția de agent guvernamental al R. Moldova la CtEDO. Peste câteva luni, însă, în toamna aceluiași an, Marin Gurin a cerut să fie suspendat din funcția de agent guvernamental al Republicii Moldova la CtEDO, fiind detașat pentru jumătate de an la Misiunea UE de instruire militară și consiliere pentru forțele de apărare și de securitate din Mali.

Citiți continuarea pe TV8.MD

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău