Cine şi de ce vrea să o „mărite” (politic) pe Maia Sandu? (Revista presei)

  • 03 Octombrie 2017 09:12
Cine şi de ce vrea să o „mărite” (politic) pe Maia Sandu? (Revista presei)

Revista presei din 3 octombrie 2017

Cine şi de ce vrea să o „mărite” (politic) pe Maia Sandu? – un subiect de pe Tribuna.md, care observă o tendinţă accentuată de a o „arunca” pe Maia Sandu şi partidul pe care-l conduce (Partidul „Acţiune şi Solidaritate”) ba în braţele democraţilor, ba în braţele unioniştilor. În paralel, tot mai insistent este promovată teza că PAS şi actualul său partener politic – Platforma „Demnitate şi Adevăr” nu ar avea nici un viitor în comun şi că chiar ar exista anumite disensiuni între aceste formaţiuni. Autorul scrie că se creează impresia că cineva cu bună ştiinţă încearcă să-i impună Maiei Sandu o agendă falsă, iar opiniei publice i se induc anumite idei care nicidecum nu pot favoriza PAS. Oponenţilor PAS le este clar că formaţiunea Maiei Sandu prezintă un pericol doar atâta timp cât face front comun cu PDA. De aceea, PAS şi PDA trebuie să pună punctele pe i – sau merg împreună, sau fiecare îşi caută de drumul său, scrie portalul Tribuna.md.

Aproape toată dreapta face lanț uman în jurul lui Chirtoacă, titrează Evenimentul Zilei. Partidul Unității Naționale a decis boicotarea referendumului, iar Maia Sandu a declarat într-un interviu că acesta este un joc al tandemului Plahotniuc-Dodon, în care PAS nu are motive să intre. „La alegeri trebuie să ajungem pe cale corectă și legală, dar nu prin jocurile lui Plahotniuc și Dodon”, a declarat Maia Sandu într-un interviu pentru Timpul. La rândul său, liderul PLDM, Viorel Cibotaru, a scris pe pagina sa de Facebook că guvernarea PD/PSRM vrea să folosească nemulțumirea cetățenilor pentru a prelua direct capitala. „Chiar dacă știm că Dorin nu a reușit să fie un primar bun, nu e just să fie târât printr-un sistem de justiție selectivă, nu e legitim să fie suspendat din funcție fără o sentință finală de judecată și ca tot ce era sabotat când era în funcție, astăzi să fie executat și îndeplinit rapid, doar pentru a adânci sentimentul de repulsie față de el, în eventualitatea unui ”referendum” menit să ”înroșească” orașul meu alb. Nu e cinstit!”, a scris V. Cibotaru.  

MoldNova face trimitere la „Cifrele care arată că Dodon minte când spune că produsele UE au invadat piața autohtonă”. O analiză comparativă a importurilor de acum 10 ani față de situația actuală arată că de fapt topul țărilor din care vin bunurile în Republica Moldova a rămas același.

Portalul Mold-street relevă cum a ajuns paradisul fiscal Cipru al doilea investitor în sistemul bancar moldovenesc. La finele trimestrului doi al acestui an, lider după stocul investiţiilor directe, capital propriu acumulat în sectorul bancar a rămas Italia cu un stoc de circa 70 milioane de dolari, prin intermediul Veneto Banca, proprietara până în luna iulie 2017 a Eximbank. În același timp pe locul doi a urcat paradisul fiscal Cipru cu un stoc de circa 50 milioane de dolari, depășind Franța la capitolul stoc de investiţii directe, capital propriu acumulat în sectorul bancar, relevă date ale Băncii Naționale a Moldovei. BNM nu dezvăluie motivul acestor modificări. În condiţiile în care nu s-au anunţat tranzacţii de proporţii şi achiziţii de cote din capitalul unor bănci din Moldova, evoluţia provoacă unele semne de întrebare. Mold-street notează că cea mai mare investiție în sistemul bancar moldovenesc, provenită din Cipru este în Victoriabank, realizată exact în perioada când se desfășura operaţiunea "furtul miliardului".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
21 °C
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,6 m/s
Sâm
23 °C
Dum
22 °C
Lun
20 °C
Mar
20 °C

Curs oficial BNM 20 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3301 -0.0438
USD 16.6631 -0.0076
RON 4.1508 -0.0109
UAH 0.6307 -0.0015
RUB 0.2622 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău