Cine și cât cheltuiește cu ÎNARMAREA în Europa

  • 05 Mai 2015 10:16
Cine și cât cheltuiește cu ÎNARMAREA în Europa

Polonia a devenit a cincea putere militară a Uniunii Europene. Acesta este rezultatul reducerii cheltuielilor în Occident și al ambițiosului program de modernizare a armatei poloneze.

Dintre toate țările UE și NATO, Polonia realizează unul din cele mai mari programe de modernizare a armatei - guvernul alocând în acest scop 130 miliarde zloți până în anul 2022. În conformitate cu programul guvernului, începând de anul viitor Polonia va cheltui cu înarmarea 2% din PIB, așa cum cere NATO.

În afară de Varșovia, numai Parisul a anunțat săptămâna trecută creșterea cheltuielilor cu înarmarea. În celelalte capitale situația este mai rea. La sfârșitul săptămânii trecute, premierul Marii Britanii, David Cameron, a refuzat să-și asume obligația că, dacă va câștiga alegerile parlamentare în 7 mai, va menține cheltuielile la nivelul de 2%. Dimpotrivă, în opinia experților acest indice va scădea în cazul Londrei de la 2,1% în acest an la 1,7% în anul 2020. "Știrea aceasta este foarte neliniștitoare. Ea arată că voința de apărare a Europei scade" - consideră Jonh Bolton, fost ambasador SUA pe lângă ONU.

"Războiul din Ucraina a mobilizat numai țările din estul Europei la creșterea cheltuielilor pentru apărare. Pentru țările din Occident prioritatea este în continuare consolidarea finanțelor publice" - consideră Sam Parlo-Freeman, expert la Institutul Internațional pentru Cercetarea Păcii din Stockholm (SIPRI).
Încă în anii '90, Spania a alocat pentru apărare circa 2% din PIB, iar astăzi abia 0,9%. În acest timp, cheltuielile Olandei au scăzut de la 2,3% la 1,3% din PIB. Dacă în anul 2013, ambele țări au alocat pentru armată mai mult decât Polonia, în acest an situația nu mai este așa. Numai Marea Britanie, Franța, Germania și Italia vor avea în Uniune un buget mai mare pentru apărare. După cum relatează SIPRI, grație marilor licitații pentru modernizarea forțelor armate, cheltuielile cu armata au crescut în anul 2014 în Polonia cu 13%, iar în acest an cu 38%, ajungând la circa 12-13 miliarde dolari (în funcție de cursul dolarului).

În afară de Polonia, pericolul din Est este luat în considerare și de țările mici din Europa Centrală. Lituania vrea să crească în acest an cheltuielile pentru apărare cu circa 50%. Submarinele rusești care s-au apropiat de Stockholm i-au speriat și pe suedezi. Anul trecut deja, conducerea regatului a mărit cheltuielile pentru armată cu 5,9%, iar în acest an cu încă 5,3%.

Rusia, în ciuda profundei crize economice, își mărește potențialul militar mult mai repede. În acest an alocă în acest scop mai mult decât orice țară a Uniunii - 84,5 miliarde dolari, ceea ce înseamnă cu circa 15% mai mult decât anul trecut. Cheltuielile în acest scop reprezintă deja 4,5% din PIB-ul rus, mai mult decât cheltuielile SUA (3,5% din PIB) - comunică Institutul Internațional de Studii Strategice de la Washington (IISS).

În cifre, superioritatea indiscutabilă a SUA, de care depinde securitatea Europei, rămâne însă uriașă. În acest an Pentagonul va dispune de suma de 610 miliarde dolari, de șapte ori mai mare decât suma de care dispune Ministerul rus al Apărării.

RZECZPOSPOLITA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
2
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău