Cine i-a ajutat pe americani? Cum l-au localizat pe generalul Qasem Soleimani, în ciuda măsurilor de precauție luate de acesta

  • 11 Ianuarie 2020 17:00
Cine i-a ajutat pe americani? Cum l-au localizat pe generalul Qasem Soleimani, în ciuda măsurilor de precauție luate de acesta
Mediafax

Generalul iranian Qasem Soleimani a sosit pe aeroportul din Damasc însoțit de patru soldați iranieni, membri ai Gardienilor Revoluției, la bordul unui vehicul cu geamuri întunecate care l-a depus la scara avionului Airbus A320 al companiei Cham Wings, cu care urma să plece la Bagdad, scrie agenția Reuters, care reconstituie ultimul drum al acestuia, informează Digi24.ro.

Nici generalul Qasem Soleimani, nici soldații care îl escortau nu erau înregistrați pe lista pasagerilor, potrivit unui angajat al companiei aeriene care a descris pentru Reuters plecarea lor din capitala siriană.

Influentul comandant al forței Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluției, preferase să nu-și utilizeze avionul personal din motive de securitate, a declarat o sursă din securitatea irakiană, informată despre măsurile luate de Soleimani.

Sosirea sa la Bagdad va marca totuși ultimele momente ale vieții sale. Rachete trase de o dronă americană îl ucid pe Qassem Soleimani, când părăsește aeroportul capitalei irakiene într-un convoi compus din două vehicule blindate. Printre celelalte victime figurează cei care veniseră să-l întâmpine pe generalul iranian la aeroport. Între aceștia, Abu Mahdi Muhandis, unul dintre șefii Forțelor de Mobilizare Populară (PMF), o entitate guvernamentală irakiană care regrupează milițiile din țară, în principal șiite.

Ce au descoperit anchetatorii irakieni

Autoritățile irakiene au deschis o anchetă în minutele care au urmat loviturii americane la 3 ianuarie, au declarat pentru Reuters doi reprezentanți ai serviciilor de securitate irakiene. Măsuri de restricție a circulației au fost impuse pe aeroportul capitalei irakiene, zeci de membri ai serviciilor de securitate, de informații și vamale au fost blocați la fața locului.

Anchetatorii și-au concentrat investigațiile asupra modului în care presupuși informatori din interiorul aeroporturilor din Damasc și Bagdad ar fi putut colabora cu armata americană pentru a o ajuta să-l localizeze pe Soleimani. Agenția Reuters, preluată de Agerpres, scrie că a aflat aceste informații după discuții cu doi membri ai serviciilor de securitate implicați în ancheta efectuată în Irak, cu doi angajați ai aeroportului din Bagdad, cu doi ofițeri de poliție și doi angajați ai companiei siriene Cham Wings Airlines, având sediul la Damasc.

Falih al Fayadh, consilier pentru securitatea națională la Bagdad și comandant al PMF, a fost însărcinat să coordoneze ancheta.

Rețeaua de spioni de la aeroportul din Bagdad

O sursă din securitatea irakiană a indicat că anchetatorii agenției naționale de securitate dispuneau de elemente care probau că o „rețea de spioni” din interiorul aeroportului din Bagdad a fost implicată în divulgarea unor elemente de securitate „sensibile” despre sosirea lui Soleimani.

Printre persoanele suspecte că ar fi furnizat informații prețioase SUA figurează doi membri ai serviciilor de securitate ale aeroportului irakian și doi angajați ai Cham Wings - „unul la aeroportul din Damasc și altul la bordul avionului”, a precizat această sursă.

Anchetatorii presupun că cei patru suspecți, care nu au fost arestați, fac parte dintr-o rețea mai vastă de informatori ai armatei americane, a adăugat sursa.

Cei doi angajați ai companiei aeriene Cham Wings fac obiectul unei anchete a serviciilor de informații siriene, au declarat doi reprezentanți ai serviciilor de securitate irakiene.

Prima informație despre Soleimani a venit de la aeroportul din Damasc

Un membru al serviciilor de securitate irakiene a declarat că primele elemente ale anchetatorilor din Bagdad „sugerează că prima informație despre Soleimani a venit de la aeroportul din Damasc”. Misiunea „celulei de la aeroportul din Bagdad era de a confirma sosirea țintei și detalii asupra convoiului său”, a precizat această sursă.

Niciun comentariu nu a fost obținut din partea serviciului de presă al agenției de securitate națională irakiană. Misiunea irakiană pe lângă ONU nu a răspuns unei solicitări de comentarii din partea Reuters.

 

Citiți continuarea pe Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău