Cine este Rustem Umerov, cel propus de Zelenski să fie noul ministru al apărării din Ucraina

  • 04 Septembrie 2023 11:20
Cine este Rustem Umerov, cel propus de Zelenski să fie noul ministru al apărării din Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski l-a propus pe Rustem Umerov, șeful principalei agenții de privatizare din Ucraina, pentru funcția de ministru al apărării pe timp de război, în condițiile în care Oleksii Reznikov și-a dat luni demisia, scrie hotnews.ro.

Oleksii Reznikov a anunțat luni dimineață că a trimis Parlamentului scrisoarea de demisie din funcție. „A fost o onoare să servesc poporul ucrainean și să lucrez pentru armata ucraineană în ultimele 22 de luni, cea mai grea perioadă din istoria modernă a Ucrainei”, a spus Reznikov.

Candidatura lui Umerov trebuie să fie aprobată de parlament înainte de numire, notează Reuters. „Domnul Umerov nu are nevoie de prezentări suplimentare. Mă aștept ca Parlamentul să susțină acest candidat”, a spus Zelenski duminică seară.

Cine este Rustem Umerov

Umerov, în vârstă de 41 de ani, este tătar din Crimeea, peninsula „anexată” de Rusia în 2014. El s-a născut în Samarkand, în Uzbekistan, într-o familie de tătari din Crimeea care a fost deportată din Crimeea sovietică în anii 1940. Din 2020, Umerov este membru al unui grup de lucru al guvernului ucrainean care lucrează la strategia de alungare a ocupației ruse din Crimeea.

În septembrie 2022, Umerov, pe atunci deputat din partea partidului proeuropean Holos, a devenit șeful Fondului Proprietății de Stat, o agenție care vinde active de stat către investitori privați.

El este creditat cu redresarea acestei instituții care a fost frecvent implicată în scandaluri de corupție. De asemenea, a relansat vânzările de proprietăți de stat, obținând venituri record pentru stat în timpul războiului.

Umerov, descris ca fiind un negociator talentat de către apropiați, a fost membru al echipei ucrainene care a purtat discuții cu Rusia în martie 2022, la o lună după invazia pe scară largă a Rusiei. El a participat, de asemenea, la negocierile în ceea ce privește acordul privind cerealele de pe Marea Neagră și schimburile de prizonieri, inclusiv luptătorii ucraineni de la Azov care au fost capturați în timpul bătăliei pentru orașul Mariupol din sudul țării în 2022.

El a fost membru al delegației în timpul unei vizite a lui Zelenski în Arabia Saudită în luna mai și a însoțit-o pe prima doamnă Olena Zelenska în timpul unei vizite în Emiratele Arabe Unite în martie.

Umerov și-a început cariera în sectorul privat. El s-a alăturat unuia dintre cei mai importanți operatori de telefonie mobilă din Ucraina în 2004. În 2013, el și-a înființat propria companie de investiții, ASTEM, și fundația ASTEM a acesteia.

Este licențiat în economie și are un master în finanțe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău