Cine este profesorul care îi va învăța pe găgăuzi limba română? (AUDIO)

  • 21 Martie 2016 15:41
Cine este profesorul care îi va învăța pe găgăuzi limba română? (AUDIO)

După patru ani petrecuți în îndepărtata Indie, a ales să fie profesor și în Republica Moldova.

Curiozitatea este lucrul pe care îl apreciază cel mai mult la studenții săi, indiferent de vârstă sau naționalitate, și probabil călăuzit de ea a ajuns să trăiască patru ani în India (2009-2013), unde a predat limba română unor localnici din New Delhi. Este vorba despre profesorul Ovidiu Ivancu, doctor în Filologie, originar din Alba Iulia, România.

În următorii patru ani va preda limba română celor interesați de cultura și civilizația românească, în Găgăuzia, în cadrul primului lectorat de limba română deschis de guvernul de la București în Republica Moldova.

”Am privit acest lectorat ca o provocare. Este vorba despre o zonă foarte interesantă atât cultural cât și istoric ”, declara profesorul Ovidiu Ivancu zilele trecute, pentru Radio Chisinau, la Centrul de Informare al României din incinta Universității de Stat din Comrat.

Profesorul a ajuns în Republica Moldova în februarie, și predă deja de câteva săptămâni limba română la aproape 40 de tineri.

”La cursurile de limbă română avem discuții care vizează cultura, civilizația românească  și marea provocare este ca eu să reușesc să integrez valorile culturii românești în cultura găgăuză. Ceea ce vreau să le transmit studenților, și aici este marea provocare, este că putem realiza un dialog al culturilor și putem să găsim puncte comune între cele două culturi”, a mărturisit Ovidiu Ivancu.


Profesorul Ovidiu Ivancu, a fost slectat să predea la Comrat, în urma unui concurs organizat de Institutul Limbii Române de la București, care are deschise până acum alte zeci de lectorate asemănătoare în diferite alte state, inclusiv în India.

Anterior mandatului din Republica Moldova, Ovidiu Ivancu a predat limba română la Universitatea din capitala Indiei, perioadă în care a vizitat numeroase destinații asiatice, precum Singapore, Malaysia, Japonia, Hong Kong sau Thailanda.

Cei patru ani și experiența trăită în țara cu ”vaci sfinte și câini nu chiar așa de sfinți (deși pașnici!), unde toată lumea claxonează, aproape orice mașină are zgârieturi și semne serioase de tamponare, iar camioanele sunt mormane de fiare ruginite, fără uși și geamuriși-au găsit mai apoi descrierea într-un volum lansat de Ovidiu Ivancu în 2014  (”Vremea musonului: patru ani în India”).

Ascultați un interviu cu profesorul Ovidiu Ivancu, privind lectoratul de limbă română deschis la Centrul de Informare al României în incinta Universității de Stat din Comrat.

SURSA FOTO: Facebook

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău