Cine este noul director al ANSP (Sănătate INFO)

  • 09 Octombrie 2021 10:47
Cine este noul director al ANSP (Sănătate INFO)

Agenția Națională pentru Sănătate Publică are un nou director, după o perioadă de peste un an de interimat. Nicolae Jelamschi, fost secretar de stat la Ministerul Sănătății a acumulat cele mai multe puncte la ambele probe ale concursului pentru ocuparea funcției de manager în această instituție - 18,54 puncte. Irina Ursuleac a obținut punctajul de 9,36, potrivit anunțului publicat de Ministerul Sănătății.

Potrivit Sănătate INFO, Nicolae Jelamschi vine de la Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor în Domeniul Sănătății (IP UCIMP DS), după ce a condus instituția timp de 5 ani. UCIMP gestionează resursele financiare oferite Republicii Moldova de către Fondul Global pentru combaterea TB, HIV/SIDA și Malariei pentru suportul programelor naționale de control și profilaxie a HIV/SIDA/ITS și TB și a Programului Național de Securitate Transfuzională. Acesta câștigase în primăvară un nou mandat de director pentru o perioadă de 4 ani, prin urmare nu e clar ce l-a determinat să renunțe la funcție în favoarea fotoliului de director al ANSP.

În perioada 2014-2016, Jelamschi a fost secretar de stat la Ministerul Sănătății. Pe parcursul activității lui, Ministerul Sănătății a avut trei miniștri – Andrei Usatîi, Mircea Buga și Ruxanda Glavan.

Înainte să fie secretar de stat, Nicolae Jelamschi a ocupat funcția de vicedirector al Centrului Național de Management în Sănătate și director al Observatorului Regional al Resurselor Umane din Sănătate a Europei de Sud Est, iar anterior, cea de șef al Direcției resurse umane din cadrul Ministerului Sănătății.

Nicolae Jelamschi a vrut să revină în funcția de secretar de stat în toamna anului 2017, în mandatul ministrei democrate Stela Grigoraș, dar nu a trecut concursul.

Acesta este master în managementul sănătății publice, doctor în medicină, specialitatea medicină socială și management. Într-o declarație pentru Sănătate INFO, Nicolae Jelamschi declara că anume acest lucru l-ar fi influențat să aplice pentru funcția de director al ANSP.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău