Cine este Elisabeth Borne, prima femeie prim-ministru al Franței din ultimii 30 de ani

  • 17 Mai 2022 09:09
Cine este Elisabeth Borne, prima femeie prim-ministru al Franței din ultimii 30 de ani

Elisabeth Borne, ministrul muncii în cabinetul premierului demisionar Jean Castex, a fost nominalizată luni de președintele Emmanuel Macron să formeze viitorul guvern. Ea va deveni astfel prima femeie prim-ministru al Franței din ultimii 30 de ani.

„Președintele Republicii a numit-o pe Elisabeth Borne prim-ministru și a însărcinat-o cu formarea unui guvern”, a precizat președinția franceză luni, într-un comunicat, scrie digi24.ro.

Elisabeth Borne, 61 de ani, a fost șefa direcției de urbanism a Parisului între 2008 și 2013. 

Potrivit CV-ului postat pe site-ul guvernului francez, ea a deținut funcții în mai multe guverne și a acondus Ministerul Ecologiei și Ministerul Muncii, înainte de a fi nominalizată să formeze un nou guvern.

Din poziția de ministru al muncii, anul trecut, în pandemie, ea s-a numărat printre promotorii unor măsuri dure anti-Covid. Elisabeth Borne a propus ca salariații să poată fi concediați dacă nu prezintă un permis sanitar de Covid-19.

„Salariații nu trebuie lăsați să creadă că nu pot avea loc concedieri”, declara ea în iulie 2021, în urma votului din parlament, care a respins posibilitatea concedierii persoanelor care nu respectă obligația de a se vaccina sau de a avea un permis sanitar. „E vorba de dreptul comun din codul muncii.”

Macron vrea un premier ecologist

Demisia premierului Jean Castex a deschis calea pentru îndelung așteptata reorganizare a guvernului de către președintele Macron, care, după realegerea sa în fruntea statului francez, a afirmat că noul executiv va trebui să fie mai „concentrat”, cu mai puțini miniștri.

Cunoștințele lui Elisabeth Borne despre lucrul cu sindicatele franceze îl va ajuta pe președinte să-și promoveze reformele, între care și cel mai contestat angajament electoral: ridicarea vârstei de pensionare, comentează Reuters.

Macron, care a fost reales pentru un al doilea mandat în aprilie, a declarat că este în căutarea unui premier cu calificări ecologiste și de politică socială. Existau mari așteptări ca Elisabeth Borne să fie numită în funcție.

Un sondaj de opinie realizat de Ifop și publicat de Journal du Dimanche arăta că 74% dintre francezi sunt favorabili unui premier femeie.

Elisabeth Borne devine astfel prima femeie prim-ministru după o perioadă de 30 de ani.

Ultima femeia care a ocupat această poziție a fost Edith Cresson, prim-ministru al Franței între 15 mai 1991 și 2 aprilie 1992, în timpul mandatului președintelui Francois Mitterrand.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău