Cine este Boris Nadejdin, candidatul care vrea să-l dea jos pe Putin cu un discurs anti-război
-
24 Ianuarie 2024 16:48
Boris Nadejdin, un fost parlamentar de opoziție în vârstă de 60 de ani, încearcă să-l detroneze pe Vladimir Putin la alegerile pentru președinția Rusiei și spune că apelul său de a pune capăt războiului din Ucraina i-a adus deja multe semnături de susținere, transmite Reuters, potrivit digi24.ro
Nadejdin, care apare uneori la televiziunea de stat unde obișnuiește să critice autoritățile, dar este oprit rapid de prezentatorii TV, trebuie să adune 100.000 de semnături în toată Rusia până la sfârșitul lunii ianuarie pentru a fi înregistrat ca și candidat.
Susținătorii săi spun că a depășit deja pragul de 100.000, obținând un sprijin considerabil la Moscova și Sankt Petersburg, dar încă are nevoie de mai mulți susținători din alte părți ale Rusiei, deoarece semnăturile trebuie să provină din cel puțin 40 de regiuni.
Nadejdin știe că discursul anti-război îi aduce semnături.
Nadejdin a spus că este încrezător că va fi înregistrat și că a fost surprins de modul în care apelul său de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina i-a determinat pe oameni să stea la coadă în mijlocul iernii rusești pentru a-și da semnătura în sprijinul său.
„Opoziția față de război este uriașă. Oamenii s-au săturat de toate acestea. Vor să trăiască o viață normală într-o țară normală, nu vor ce se întâmplă acum”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu.
„Oamenii își pun semnătura nu pentru că mă plac cu adevărat, ci pur și simplu pentru că este o șansă de a face ceva pentru pace, pentru ca toată povestea să se termine și pentru ca oamenii să nu mai moară”, a spus Nadejdin, care părea remarcabil de relaxat pentru un bărbat care înfruntă formidabila mașinărie politică a Kremlinului, notează Reuters.
Pro și contra „operațiunii militare speciale”
„Am venit aici pentru a-mi exprima poziția împotriva războiului. Cred că aceasta este singura modalitate de a ne declara poziția, încă nu avem alta”, a spus Serghei Yasinsky, un locuitor al Moscovei, în vârstă de 42 de ani.
Kremlinul spune că alegerile din 15-17 martie sunt un concurs politic de bună-credință și că Putin, care se bucură de susținere cu un procent de aproximativ 80%, este cu adevărat popular.
Putin, care a ales să candideze ca independent, decât ca reprezentant al partidului de guvernământ Rusia Unită, a strâns deja peste trei milioane de semnături, de peste 10 ori cele 300.000 de care are nevoie, spun susținătorii săi.
Kremlinul mai spune că majoritatea rușilor susțin ceea ce numește „operațiune militară specială” a Moscovei în Ucraina.
Televiziunea de stat a manipulat non-stop de aproape doi ani, spunând alegătorilor că acest conflict cu Ucraina este o luptă existențială cu Occidentul pentru o nouă ordine mondială.
Ce spune Kremlinul despre candidatura lui Nadejdin
Rezultatul alegerilor nu este pus la îndoială. Putin, aflat la putere fie ca președinte, fie ca prim-ministru de mai bine de două decenii și care controlează toate pârghiile statului, urmează să câștige încă un mandat de șase ani într-o competiție despre care criticii spun că este o imitație grosolană a democrației.
În prezent, sunt 11 candidați la președinție. Criticii spun că Kremlinul are nevoie de oameni ca Nadejdin pentru a oferi o aparență de concurență, chiar dacă rezultatul este cunoscut de acum.
Întrebat miercuri dacă Nadejdin reprezintă o amenințare politică la adresa lui Putin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Deloc, nu-l vedem ca pe un rival. Orice cetățean are dreptul să candideze la președinție dacă îndeplinește o serie de condiții.”
Dacă lui Nadejdin i se permite să candideze și strânge un mic procent din voturi, Kremlinul va putea arăta apoi cât de slabă este opoziția față de războiul din Ucraina.
Cum a reușit Nadejdin să stea departe de închisoare până acum
Mulți oponenți ai războiului au fugit din Rusia sau au fost amendați sau închiși în temeiul unor legi dure care impun pedepse lungi cu închisoarea pentru oricine condamnat pentru răspândirea de „știri false” despre armata rusă.
Nadejdin a spus că a fost atent.
„Nu încerc să încalc legea sau nu fac apel la tulburări. Acționez în conformitate cu legea. Nu văd cum nu mă pot înregistra”, a spus el. „Vreau să schimb țara. Vreau ca Rusia să fie o țară pașnică și liberă.”
El a spus că singura sa finanțare a venit de la susținătorii de la bază și a glumit despre cum a luat niște măsuri modeste pentru a-și proteja securitatea personală. Dar a vorbit și despre șansele sale electorale într-un mod în care puțini în Rusia modernă ar îndrăzni.
„Ați văzut cozi în afara sediului general al lui Putin, ați văzut mulțimi stând în ger spunând că vor să-și dea semnătura pentru Putin? Nu s-a întâmplat”, a spus el.
„Mi se pare, după ce am început această campanie, că Putin însuși nu este foarte sigur de aceasta (victorie)”.