Cine este Bashar al-Assad, președintele Siriei care a reușit să-și mențină poziția în ciuda unui război civil

  • 15 Aprilie 2018 08:40
Cine este Bashar al-Assad, președintele Siriei care a reușit să-și mențină poziția în ciuda unui război civil

Una dintre cele mai controversate figuri din Orientul Mijlociu, Bashar al-Assad, a reușit să-și mențină poziția de președinte al Siriei în ciuda unui război civil care răvășește țara de mai bine de 7 ani. Ajuns la putere după moartea tatălui său, care a condus Siria timp de trei decenii, Bashar al-Assad și-a început mandatul cu promisiuni de liberalizare, rapid încălcate.

Sufocarea oricărei libertăți a născut o contestare a regimului în întreaga țară. Înăbușirea în fașă a oricărei revolte a dat naștere unui crâncen război civil, menționează Digi24.

Peste 350.000 de oameni și-au pierdut viața, aproape 20.000 dintre aceștia sunt copii. Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, 50% din populația Siriei a fost alungată din case și există 5,2 milioane de refugiați.

Născut în 1965 ca cel de-al doilea fiu al lui Hafez al-Assad, care a condus Siria din 1970 până în 2000, Bashar al-Assad nu părea destinat politicii. Fire retrasă, viitorul președinte al Siriei mărturisește că a intrat o singură dată în biroul tatălui în tot timpul cât acesta a condus țara. Cum fiul cel mare, Bassel al-Assad, era văzut drept succesor la putere, Bashar este lăsat să-și urmeze propriile pasiuni, cu toate că intră încă de la 14 ani în mișcarea de tineret a partidului de guvernământ, Baath. Din 1982 până în 1988 studiază oftalmologia la Universitatea din Damasc, unde își obține diploma, iar din 1992 își aprofundează studiile in Londra.

Moartea bruscă a fratelui său într-un accident de mașină în 1994 îl propulsează pe Bashar al-Assad în centrul atenției. Este chemat rapid în țară și devine dintr-o dată cel mai important om din Siria după tatăl său. Intră rapid la cea mai importantă academie militară din Siria, iar în 1999 devine colonel. Odată cu moartea tatălui său, un an mai târziu, ascensiunea la putere a lui Bashar al-Assad devine un fapt. Este amendată constituția țării pentru a permite succesorului de numai 34 de ani să poată deveni șef de stat.

Noul președinte promite modernizarea economiei, lupta împotriva corupției și asigurarea libertății presei și a întrunirilor. Iar Bashar al-Assad părea să se țină de cuvânt: sute de prizonieri politici sunt eliberați, mai mulți lideri politici de vârf sunt anchetați pentru corupție și abuz. Apar primele ziare libere, iar firava societate civilă primește dreptul de liberă întrunire.

Procesul de liberalizare eșuează un an mai târziu când, sub influența familiei și a elitei aflate la guvernare, Bashar al-Assad reface dictatura instaurată de tatăl său. Reîncep anchetele politice, iar libera întrunire este suspendată, precum și libertatea de expresie. Sirienii petrec restul deceniului sub imperiul stării de necesitate.

Între timp, Bashar al-Assad duce o politică externă de apropiere față de Rusia, China și Iran. Este un binecunoscut susținător și finanțator al grupării teroriste Hezbollah, organizație care îi va oferi sprijinul după izbucnirea războiului civil.

Totul se prăbușește odată cu izbucnirea războiului civil. Bashar al-Assad ajunge să fie contestat tot mai mult și in plan extern, iar utilizarea armelor chimice în conflictul înclină în mod decisiv balanța împotriva lui.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău