Cine ar putea fi succesorul Angelei Merkel. Social democrații și-au desemnat candidatul la funcția de cancelar

  • 11 August 2020 14:33
Cine ar putea fi succesorul Angelei Merkel. Social democrații și-au desemnat candidatul la funcția de cancelar

Social-democrații germani l-au propus pe Olaf Scholz, actual ministru de finanțe în guvernul de coaliție și politicianul lor cel mai popular, drept candidatul partidului SPD la funcția de cancelar în alegerile federale din 2021, care vor marca finalul celui de-al patrulea și ultim mandat al creștin-democratei Angela Merkel, transmit dpa și Reuters, potrivit Agerpres.

Decizia marchează o revenire pentru fostul primar din Hamburg, care a fost învins anul trecut în competiția pentru șefia partidului de un tandem de outsideri, Saskia Esken și Norbert Walter-Borjans.

Aceștia l-au desemnat acum pe fostul lor rival la postul de cancelar.

„Acum este oficial”, a scris Scholz pe Twitter. „Conducerea partidului m-a nominalizat în unanimitate drept candidat la funcția de cancelar. Aștept cu nerăbdare să avem o campanie distractivă, corectă și încununată de succes”, a adăugat el.

Olaf Scholz, transformat de criza coronavirusului dintr-un custode al austerității finanțelor publice în responsabilul pachetului masiv de cheltuieli destinat să treacă prin pandemie cea mai mare economie din UE, are însă în față o misiune foarte dificilă.

SPD, care a dominat timp de decenii scena politică germană împreună cu creștin-democrații, nu a mai câștigat din 2002 alegerile federale și în prezent se află pe locul la treilea în sondaje, mult în urma conservatorilor, dar și a Verzilor.

În ceea ce a părut unora o recunoaștere a acestei realități, co-liderul social-democrat Walter-Borjans a admis duminică ceea ce altădată era de neconceput, și anume că, împreună cu Verzii, SPD va fi deschis către o guvernare în coaliție cu partidul Die Linke, moștenitorul partidului comunist din fosta Germanie de Est.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău