Cine a transformat Moldova în țară duty free și controlează acest business (Mold-Street)

  • 13 Iulie 2019 14:53
Cine a transformat Moldova în țară duty free și controlează acest business (Mold-Street)

Prim-ministra Maia Sandu a făcut publice pe pagina sa Facebook date care ar reprezenta o analiză a activității companiilor ce dețin magazine care funcționează în regim duty free, susținând că aceasta e o schemă prin care se face evaziune fiscală. 

Totodată ea a promis că și această schemă cu magazine și alte activități duty free va fi stopată, notează Mold-Street.

75% din mărfurile duty free sunt aduse ilicit

„Vreau să aduc câteva cifre despre schema duty free. În conformitate cu materialele instituțiilor care cercetează subiectul, am aflat că între 2015-2019 volumul de import al mărfurilor la duty-free a fost de peste 2,8 miliarde de lei. Peste 75% din mărfuri se introduc ilicit pe teritoriul țării. Voi face public acest document ca să-l vadă cetățenii și presa care vor să vadă cum s-a făcut evaziune fiscală. Reiterez mesajul meu: toată lumea care are responsabilitate pentru banul public – aveți mare grijă cum vă raportați la aceste bunuri. Noi o să reușim să înțelegem și să ajungem la toți cei care au abuzat de banul public”, a spus Sandu.

„Pentru aceasta este nevoie, în primul rând, ca proiectul legii care se referă la interzicerea duty free să fie adoptat în lectură finală cât mai curând", adaugă premierul.

Amintim că la începutul mandatului său Sandu a dispus ca benzinăriile duty free, magazinele, barurile și restaurantele duty free la intrarea în Republica Moldova și în regiunea transnistreană să fie închise.

Soțiile vameșilor și polițiștilor, angajate la duty free

Din extrasele publicate de premier rezultă că anumite cantități de mărfuri nici nu se descarcă în depozitele magazinelor respective, fiind introduse în țară, iar unele sunt transportate prin contrabandă în statele vecine (România – țigări, Ucraina – băuturi alcoolice), după o stocare prealabilă în Republica Moldova.

Autorii susțin că o parte din scheme sunt realizate cu ajutorul angajaților și șefilor magazinelor duty free (400 în total), mulți dintre care sunt „soții/soțiile colaboratorilor vamali și ai poliției de frontieră”.

Cât pierde bugetul de stat de la magazinele lui Șor

O atenție deosebită este atrasă activității magazinelor duty free la intrarea în Republica Moldova, de la activitatea cărora bugetul ratează anual venituri de 140 milioane lei.

Astfel de magazine funcționează în Aeroportul Internațional Chișinău și la câteva puncte de trecerea frontierei și sunt deținute de companiile Dufremol și DFM, care făceau parte din imperiul lui Ilan Șor și erau implicate direct sau indirect și în frauda bancară. În perioada aprilie-iunie acestea și-au schimbat proprietarii.

Activitatea magazinelor respective a fost legalizată printr-o modificare a Codului Vamal la finele anului 2011 de majoritatea parlamentară de atunci (PLDM, PDM și PL), care a permis de la 13 ianuarie 2012 amplasarea magazinelor duty free înaintea punctului de control al pașapoartelor în zona intrării pe teritoriul Republici Moldova.

De notat că această situație nu se regăsește în practica țărilor europene.

Mai multe detalii găsiți pe Mold-Street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău