Cine a transformat Moldova în țară duty free și controlează acest business (Mold-Street)

  • 13 Iulie 14:53
Cine a transformat Moldova în țară duty free și controlează acest business (Mold-Street)

Prim-ministra Maia Sandu a făcut publice pe pagina sa Facebook date care ar reprezenta o analiză a activității companiilor ce dețin magazine care funcționează în regim duty free, susţinând că aceasta e o schemă prin care se face evaziune fiscală. 

Totodată ea a promis că şi această schemă cu magazine şi alte activităţi duty free va fi stopată, notează Mold-Street.

75% din mărfurile duty free sunt aduse ilicit

„Vreau să aduc câteva cifre despre schema duty free. În conformitate cu materialele instituțiilor care cercetează subiectul, am aflat că între 2015-2019 volumul de import al mărfurilor la duty-free a fost de peste 2,8 miliarde de lei. Peste 75% din mărfuri se introduc ilicit pe teritoriul țării. Voi face public acest document ca să-l vadă cetățenii și presa care vor să vadă cum s-a făcut evaziune fiscală. Reiterez mesajul meu: toată lumea care are responsabilitate pentru banul public – aveți mare grijă cum vă raportați la aceste bunuri. Noi o să reușim să înțelegem și să ajungem la toți cei care au abuzat de banul public”, a spus Sandu.

„Pentru aceasta este nevoie, în primul rând, ca proiectul legii care se referă la interzicerea duty free să fie adoptat în lectură finală cât mai curând", adaugă premierul.

Amintim că la începutul mandatului său Sandu a dispus ca benzinăriile duty free, magazinele, barurile și restaurantele duty free la intrarea în Republica Moldova și în regiunea transnistreană să fie închise.

Soţiile vameşilor şi poliţiştilor, angajate la duty free

Din extrasele publicate de premier rezultă că anumite cantităţi de mărfuri nici nu se descarcă în depozitele magazinelor respective, fiind introduse în ţară, iar unele sunt transportate prin contrabandă în statele vecine (România – ţigări, Ucraina – băuturi alcoolice), după o stocare prealabilă în Republica Moldova.

Autorii susţin că o parte din scheme sunt realizate cu ajutorul angajaţilor şi şefilor magazinelor duty free (400 în total), mulţi dintre care sunt „soţii/soţiile colaboratorilor vamali şi ai poliţiei de frontieră”.

Cât pierde bugetul de stat de la magazinele lui Şor

O atenţie deosebită este atrasă activităţii magazinelor duty free la intrarea în Republica Moldova, de la activitatea cărora bugetul ratează anual venituri de 140 milioane lei.

Astfel de magazine funcţionează în Aeroportul Internaţional Chişinău şi la câteva puncte de trecerea frontierei şi sunt deţinute de companiile Dufremol şi DFM, care făceau parte din imperiul lui Ilan Şor şi erau implicate direct sau indirect şi în frauda bancară. În perioada aprilie-iunie acestea şi-au schimbat proprietarii.

Activitatea magazinelor respective a fost legalizată printr-o modificare a Codului Vamal la finele anului 2011 de majoritatea parlamentară de atunci (PLDM, PDM şi PL), care a permis de la 13 ianuarie 2012 amplasarea magazinelor duty free înaintea punctului de control al pașapoartelor în zona intrării pe teritoriul Republici Moldova.

De notat că această situație nu se regăsește în practica țărilor europene.

Mai multe detalii găsiți pe Mold-Street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
23,94 °C
cer senin
Umiditate:25 %
Vint:2,1 m/s
Mon
18 °C
Tue
15 °C
Wed
13 °C
Thu
12 °C
Fri
11 °C

Curs oficial BNM 15 Septembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5214 -0.0000
USD 17.7073 -0.0000
RON 4.1219 -0.0000
UAH 0.7148 -0.0000
RUB 0.2723 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău