Cinci vieți salvate de trei persoane aflate în moarte cerebrală

  • 14 August 2017 15:19
Cinci vieți salvate de trei persoane aflate în moarte cerebrală

Cinci transplanturi, trei de ficat și două de rinichi, au fost efectuate săptămâna trecută la Spitalul Clinic Republican din capitală, după ce rudele a trei persoane aflate în moarte cerebrală, au decis să doneze organele pentru a salva alte vieți.

Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant, a declarat pentru IPN că doi bărbați și o femeie au beneficiat de transplant de ficat, iar de transplant de rinichi au beneficiat o femeie și un bărbat.

Potrivit lui Igor Codreanu, beneficiarii de transplant au fost aleși de pe lista de așteptare, care au stat la rând mai mulți ani. „Este un caz foarte rar când există donatori în moarte cerebrală în trei zile consecutive. Trei familii au acceptat donarea de organe de la rude apropiate. Acordul a fost, inclusiv, de la două mame care au acceptat donare de organe de la copiii lor”, a declarat Igor Codreanu.

Potrivit unui comunicat de presă al Spitalului Clinic Republican, beneficiarii de organe au ajuns într-o stare foarte gravă, după ani de așteptare. Unul dintre ei, dacă nu era operat în 24 de ore, deceda. Toate operațiile au fost realizate cu succes, starea pacienților este stabilă, aceștia se află sub supravegherea continuă a medicului. De la două persoane aflate în moarte cerebrală au fost prelevate și două cornee.

De la începutul anului, au fost realizate 17 transplanturi de rinichi și 11 transplanturi de ficat. Pe parcursul întregului an 2016, au fost efectuate  22 de transplanturi de rinichi și 9 transplanturi de ficat. Potrivit datelor Agenției de Transplant, în prezent, pe lista de așteptare pentru transplant de ficat sunt înscrise 70 de persoane, iar pentru cel de rinichi –30.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău