Cinci șefi adjuncți ai unui cunoscut cotidian din Rusia și-au dat demisia

  • 15 Iunie 2020 17:34
Cinci șefi adjuncți ai unui cunoscut cotidian din Rusia și-au dat demisia

Cei cinci redactori șefi adjuncți ai principalului cotidian economic rus Vedomosti și-au prezentat luni demisiile, după luni de dispute cu noul redactor șef, pe care îl acuză de cenzură, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Cei cinci jurnaliști, dintre care unul este angajat al ziarului încă de la începuturile publicației, din 1999, iar ceilalți de peste 15 ani, "părăsesc ziarul pentru a protesta împotriva numirii lui Andrei Chmarov în funcția de redactor-șef al publicației", a afirmat ziarul într-un articol publicat online.

Ziarul a fost cumpărat la sfârșitul lunii mai de către directorul unei agenții de presă necunoscute numită FederalPress, Ivan Ieriomine.

Însă noul redactor-șef, Andrei Chmarov, a fost numit încă din luna martie, după ce fostul proprietar a anunțat că intenționează să vândă publicația.

De atunci, jurnaliștii au denunțat creșterea cazurilor de cenzură, fie că a fost vorba despre un subiect privind menținerea la putere a președintelui Vladimir Putin, fie un altul cu privire la scăderea popularității sale, potrivit unui sondaj al centrului Levada, sau chiar articole referitoare la gigantul petrolier Rosneft.

Redactorii afirmă că vânzarea ziarului este de fapt o preluare a controlului de către acest grup și a șefului său Igor Sechin, un apropiat al președintelui rus.

În mai, o anchetă realizată de Vedomosti, Meduza, Forbes Rusia și The Bell a dezvăluit că Rosneft "controla" de facto acest cotidian economic și a putut să aleagă noii săi șefi pentru că banca sa, RRDB (Banca Rusă de Dezvoltare Regională), deținea datoria proprietarului de la acea vreme, Koudriavtsev.

"În ultimele luni, circa 10 din cei peste 90 de jurnaliști, inclusiv trei șefi de departamente, au părăsit Vedomosti" din cauza "reticenței lor de a lucra" cu Chmarov, a spus ziarul.

În cei 20 de ani de la sosirea la putere a lui Vladimir Putin, toate canalele de televiziune naționale private, precum și numeroase posturi de radio și ziare, au fost preluate de apropiați ai Kremlinului sau au dispărut, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău