Cinci reținuți la Vamă. Un șef de post și patru subalterni sunt cercetați penal pentru corupere pasivă

  • 27 Mai 2017 17:38
Cinci reținuți la Vamă. Un șef de post și patru subalterni sunt cercetați penal pentru corupere pasivă

Potrivit informațiilor preliminare, inspectorii vamali ar fi extorcat și primit sistematic mijloace bănești ce nu li se cuvin, pentru a nu supune verificărilor unitățile de transport și marfa, introduse pe teritoriul Republicii Moldova în mod clandestin din Ucraina.

Șeful posturilor vamale "Mirnoe-Tabaki" și "Vulcănești Rutier" ale Biroului vamal Sud, împreună cu alți 4 angajați ai aceluiași post, au fost reținuți de ofițerii DGT "Sud" a CNA și procurorii anticorupție. Vameșii sunt cercetați penal pentru corupere pasivă și riscă până la 10 ani de închisoare.

Cei cinci funcționari, acționând în complicitate și prin înțelegere prealabilă, pretindeau 10% din valoarea bunurilor pentru a facilita în continuare regimul vamal, fără  calcularea valorii mărfii în vamă și achitarea taxelor prevăzute de lege.

Timp de câteva luni, suspecții au fost documentați, fiind efectuate mai multe livrări de bani sub controlul CNA. În urma măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, doi dintre ei au fost prinși în flagrant delict. Astfel, mai multe sume de bani au fost găsite, fiind tăinuite în biroul șefului de post vamal, despre care se prezumă că ar fi organizatorul schemei. Totodată, au fost efectuate percheziții și la domiciliile vameșilor. Toți cinci au fost recunoscuți în calitate de bănuiți și reținuți pentru 72 de ore.

Trei dosare au fost pornite pe acest caz în temeiul art. 324 alin. (2) lit. b), c) Cod Penal al Republicii Moldova - corupere pasivă. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 10 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unități convenționale și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.

Operațiunea a fost realizată cu suportul Direcției integritate și supraveghere a Serviciului Vamal.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău