Cinci puteri occidentale condamnă atacurile neîntrerupte ale rebelilor houthi din Yemen

  • 12 Martie 2021 10:25
Cinci puteri occidentale condamnă atacurile neîntrerupte ale rebelilor houthi din Yemen

Statele Unite, Germania, Franța, Italia și Marea Britanie au condamnat joi, printr-un comunicat comun, atacurile neîntrerupte ale rebelilor houthi din Yemen, relatează DPA.

De la sfârșitul lui 2014, în Yemen are loc o luptă devastatoare pentru putere între un guvern sprijinit de Arabia Saudită și rebelii houthi susținuți de Iran.

SUA și cele patru țări europene au atras atenția asupra ofensivei inițiate luna trecută de rebeli pentru a captura provincia Marib, bogată în resurse energetice, de la forțele guvernamentale, precum și asupra escaladării atacurilor împotriva Arabiei Saudite.

"Atacul lor hotărât asupra (provinciei) Marib amplifică o criză umanitară deja groaznică", au transmis țările citate.

În ultimele săptămâni, Arabia Saudită a fost ținta unui număr tot mai mare de atacuri cu dronă și rachete ale rebelilor houthi.

Coaliția condusă de Arabia Saudită a desfășurat duminică o serie de atacuri asupra capitalei Sanaa, controlată de rebeli, după ce a interceptat drone și rachete lansate de houthi. Rebelii au precizat ulterior că au atacat o instalație saudită de petrol.

"Eforturile noastre diplomatice reînnoite pentru a pune capăt conflictului din Yemen sunt cea mai bună speranță pentru oprirea acestui război. Le cerem rebelilor houthi să profite de această șansă pentru pace și pentru a opri escaladarea" conflictului, se arată în comunicat.

Rebelii controlează porțiuni mari din nordul Yemenului și zone în care trăiește circa 70% din populație.

Conflictul de peste șase ani a adus Yemenul, țară sărăcită, în pragul foametei și a pus la pământ infrastructura sanitară.

ONU a spus despre situația din Yemen că este cea mai mare criză umanitară din lume.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău