Cinci partide pro-europene au semnat o Declarație de susținere a parcursului european pentru Republica Moldova

  • 09 Mai 2023 15:28
Cinci partide pro-europene au semnat o Declarație de susținere a parcursului european pentru Republica Moldova

Cinci partide pro-europene au semnat o Declarație de susținere a parcursului european pentru Republica Moldova. Declarația semnată de cinci formațiuni politice: CUB (Coaliția pentru Unitate și Bunăstare), Partidul Liberal, Partidul „Democrația Acasă”, Partidul „Puterea Poporului” și Partidul Verde-Ecologist, cuprinde mai multe deziderate și principii asumate de către formațiunile respective, transmite Radio Chișinău.

Numai integrarea deplină și efectivă în Uniunea Europeană poate garanta cetățenilor Republicii Moldova pace, demnitate, siguranță și bunăstare. Semnatarii și-au declarat adeziunea fermă la parcursul european, care implică susținerea, solidaritatea, dar și spiritul critic necesar pentru a corecta, atunci când e nevoie, deciziile și politicile guvernelor în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Totodată, semnatarii au formulat ca priorități urgente decuplarea Republicii Moldova de la monopolurile menținute de Federația Rusă în economie, energie, mass media, retragerea neîntârziată a Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI), adoptarea criteriilor de la Copenhaga în funcționarea democratică a guvernării, dar și rezolvarea conflictului din stânga Nistrului printr-o politică curajoasă de acțiuni cu privire la demilitarizarea, de-criminalizarea și democratizarea aceste regiuni și integrarea sa în spațiul constituțional al țării.

 „Noi credem că victoria Ucrainei contra agresiunii rusești este o cauză dreaptă și legitimă, iar recunoașterea perspectivei de aderare la UE răspunde idealului nostru național de pace, libertate, democrație și supremație a legii”, subliniază semnatarii Declarației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău