Cinci morți în urma cutremurului din Japonia

  • 19 Iunie 2018 16:53
Cinci morți în urma cutremurului din Japonia

Bilanțul cutremurului care s-a produs luni dimineața în regiunea Osaka din Japonia a crescut ajungând la 5 morți și circa 370 de răniți, au anunțat marți autoritățile citate de AFP.

Cea de-a cincea victimă este un bărbat în vârstă de 66 de ani al cărui corp neînsuflețit a fost găsit marți în locuința sa, sub cărți și CD-uri, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului local.

Luni au fost anunțate trei persoane decedate, printre acestea numărându-se o fetiță în vârstă de nouă ani. Copilul și-a pierdut viața în timp ce se îndrepta spre clasă și a fost surprinsă de prăbușirea unei porțiuni superioare a zidului școlii din localitatea Takatsuki, situată în nordul Osaka. Celelalte două persoane au fost un bărbat în vârstă de 80 de ani, și acesta fiind surprins de căderea unui perete, și un altul de 84 care a murit după ce o bibliotecă din casa în care locuia a căzut peste el.

Cea de-a patra victimă este o femeie de 81 de ani găsită decedată sub un dulap, se precizează într-un comunicat emis de serviciile de intervenție în caz de urgență.

"Guvernul va continua eforturile de salvare", a declarat în fața reprezentanților presei purtătorul de cuvânt al guvernului Yoshihide Suga adăugând că nu a fost raportată nicio persoană dispărută. Autoritățile vor face ''tot ce este posibil'' pentru a restabili furnizarea gazelor și a apei curente în locuințele afectate de seism.

Agenția de Meteorologie a emis o avertizare de ploi abundente prognozate pentru marți și miercuri în zona Osaka, acestea putând duce la producerea unor alunecări de teren în zonele vulnerabile în urma cutremurului. În acest sens, Yoshihide Suga i-a sfătuit pe locuitori să fie vigilenți.

Agenția a precizat că în această regiune ar putea cădea 50 de milimetri de precipitații până miercuri dimineață și până la 100 de milimetri în următoarele 24 de ore. "De obicei, nu emitem avertizări în cazul unor astfel de valori de precipitații, însă după cutremur acestea ar putea provoca alunecări de teren, inundații și ar putea provoca creșterea nivelului cursurilor de apă", a declarat pentru AFP Masakatsu Oya, un responsabil în cadrul Agenției.

Autoritățile au emis avertizări în legătură cu posibilitatea producerii unor replici seismice importante, în special în următoarele două-trei zile.

În urma decesului fetiței de nouă ani, Ministerul Educației a precizat pentru AFP că va ordona administrațiilor regionale responsabile de stabilimentele școlare să inspecteze aceste clădiri. Peste 500 de școli primare și gimnaziale din regiunea Osaka și alte patru prefecturi au fost afectate înregistrându-se ferestre sparte și căderi ale unor fragmente din plafoane, a declarat pentru AFP un responsabil din cadrul ministerului.

Seismul, cu magnitudinea 5,3 grade potrivit institutului american USGS, s-a produs la orele 07:58 (duminică, 22:58 GMT) în apropiere de Osaka, la o adâncime de 15,4 kilometri. La rândul său, Agenția de Meteorologie a evaluat magnitudinea la 5,9.

Seismele sunt frecvente în Japonia, situată în zona Cercului de Foc care se întinde din sudul Pacificului, traversează Indonezia și Japonia, Alaska și apoi coboară spre coasta vestică Americii de Nord, Centrale și de Sud.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău