Cinci morminte din Egiptul Antic, descoperite la Saqqara

  • 19 Martie 2022 18:13
Cinci morminte din Egiptul Antic, descoperite la Saqqara

Cinci morminte din Egiptul Antic "aflate în în stare bună și construite pentru înalți responsabili" au fost descoperite sâmbătă la Saqqara, în necropola din Memphis, capitala Vechiului Regat al Egiptului, informează AFP.

Situl Saqqara, aflat la circa 16 kilometri sud de faimoasele piramide de pe platoul Giza, este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind cunoscut pentru faimoasa piramidă în trepte a faraonului Djoser, prima din epoca faraonică.

Acest monument, construit în jurul anului 2.700 î.Hr. de către arhitectul Imhotep, este considerat unul dintre cele mai vechi de pe suprafața globului.

Cele cinci morminte au fost descoperite de arheologii egipteni la nord-est de piramida regelui Merenre I, care a condus Egiptul în jurul anului 2.270 î.Hr..

Potrivit Ministerului egiptean al Turismului și Antichităților, mormintele conțineau rămășițele unor înalți responsabili.

În mormântul unuia dintre aceștia, pe nume Iry, săpăturile au scos la iveală un sarcofag din calcar și decorațiuni colorate reprezentând scene funerare, în care erau reprezentate "mese de ofrande și fațada unui palat", se arată într-un comunicat.

Alte trei morminte, realizate la o adâncime de șase metri, au fost construite pentru două femei, dintre care una era "singura responsabilă pentru înfrumusețarea regelui", și pentru preotul Pepi Nefhany.

Ultimul mormânt, realizat pentru "Henu, intendent al casei regale", a fost construit la o adâncime de 7 metri.

În ianuarie 2021, arheologii egipteni au scos la lumină noi "comori" arheologice din necropola de la Saqqara, inclusiv circa 50 de sarcofage din Noul Regat, cu o vechime de peste 3.000 de ani, în privința cărora au dat asigurări că vor "rescrie istoria" acelei perioade. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Sat
11
Sun
9
Mon
8
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău