Cinci mistere la care nu au răspuns oamenii de știință

  • 06 Martie 2015 21:16
Cinci mistere la care nu au răspuns oamenii de știință

Cercetarea științifică a rezolvat o sumedenie dintre probleme umanității, însă numeroase fenomene continuă să le dea bătăi de cap profesioniștilor.

De ce căscăm, cum funcționează memoria, de ce fac unii oameni combustie spontană - sunt doar câteva dintre misterele care nu pot fi încă explicate, informează descoperă.ro.

De ce căscăm?

Cercetătorii au formulat mai multe teorii despre motivul care ne face să căscăm. Unele dintre acestea, care pot fi confirmate cu ajutorul unor teste în laborator, sunt ceva mai plauzibile decât altele. Oamenii ar căsca pentru a reduce temperatura creierului și a-i optimiza astfel performanța. Similar ventilatorului unui computer, căscatul este un mecanism de a ”ventila” și reporni creierul.

Potrivit acestei teorii, căscatul ar fi contagios pentru a menține vigilența și siguranța unui grup. Atunci când un membru al grupului cască, semnalând o slabă performanță a creierului, întregul grup cască pentru a genera un ”boost” cognitiv colectiv.

Căscatul ar fi contagios, potrivit altei teorii, pe fondul unei empatii subconștiente față de cei care cască. Oamenii de știință nu sunt siguri care variantă este cea corectă.


De ce fac oamenii combustie spontană?


Prima combustie spontană documentată a fost consemnată în secolul al XVII-lea, fiind vorba despre un cavaler italian care a izbucnit în flăcări după ce a băut vin. De-a lungul secolelor au fost raportate în jur de 120 de cazuri de combustie spontană, însă, în multe cazuri fiind vorba despre fumători, acestea au fost atribuite unei surse externe de foc.

O altă teorie ar fi acumularea de metan în intestine și aprinderea acestuia de un amestec de enzime.



De ce funcționează efectul placebo?

Atunci când este testat un nou medicament, un grup de control primește un placebo, o pastilă fără ingrediente active. De multe ori, însă, persoanele care au primit placebo susțin că simt efectele acestor pastile.

Unele studii au arătat că sănătatea oamenilor care au luat placebo s-a îmbunătățit obiectiv, efectele pastilelor fiind similare cu cele ale medicamentelor reale.

Alte studii arată că beneficiile ar fi pur subiective. Oamenii cred că se simt mai bine, indiferent de îmbunătățirea efectivă a stării de sănătate.


Cum funcționează memoria?

Cercetătorii au crezut o perioadă lungă de timp că memoria este stocată într-un grup de neuroni situați fie în hipocampus, fie în neocortex. Anul trecut, oamenii de știință de la MIT au reușit să confirme această teorie, determinând mai mulți șoareci de laborator să țină minte sau să uite anumite evenimente, activând sau dezactivând neuronii asociați memoriei.

Această descoperire este o piesă esențială a puzzle-ului, însă pentru a accesa o anumită amintire, creierul trebuie să știe să acceseze un anumit grup de neuroni. Felul în care reușește să facă acest lucru rămâne un mister.



De ce se opresc din creștere organele umane?


Fiecare mamifer pronește de la o singură celulă și ajunge să „crească” alte mii de miliarde de celule noi. În general, există un control asupra numărului și dimensiunii celulelor, a țesutului și a organelor, însă uneori ceva se întâmplă și se poate ajunge la dezvoltarea unei forme de cancer sau la lungimi diferite a membrelor. Oamenii de știință nu știu care este mecanismul de transmitere a semnalul de „stopare a creșterii” organelor.

Patru proteine par a regla această creștere. Acestea „călătoresc” pe calea Salvador-Warts-Hippo. Semnale transmise pe această cale opresc creșterea anumitor organe, însă originea lor rămâne un mister pentru oamenii de știință.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău