Cinci milioane de euro pentru achiziționarea locomotivelor

  • 25 Martie 2016 16:53
Cinci milioane de euro pentru achiziționarea locomotivelor

ÎS Calea Ferată din Moldova va primi cinci milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru achiziționarea locomotivelor.

Acordul de grant dintre Republica Moldova și BERD, acordat din Fondul de Investiții pentru Vecinătate (FIV), a fost ratificat vineri, 25 martie, în plenul Parlamentului, transmite IPN.
 
Viceministrul transporturilor și infrastructurii drumurilor, Serghei Bucătaru, care a prezentat proiectul, a menționat că grantul este acordat Republicii Moldova pentru co-finanțarea achiziționării a 10 locomotive de magistrală. Potrivit lui, aceste locomotive sunt vital necesare întreprinderii. Achiziționarea lor va diminua prețurile la serviciile prestate de Calea Ferată, ceea ce va contribui la competitivitatea întreprinderii. De asemenea, cele cinci milioane vor contribui la eficiența energetică la Calea Ferată și la monitorizarea consumului de combustibil al locomotivelor existente.

Potrivit lui Serghei Bucătaru, în prezent costurile ridicate pentru serviciile prestate de CFM sunt generate de faptul că practic toate locomotivele sunt au termenul de exploatare expirat. Astfel, din cele 125 de locomotive existente, doar trei nu au termenul de exploatare expirat. Majoritatea dintre acestea au câte 35-40 de ani de funcțiune. În aceste condiții, costurile anuale de întreținere și reparație depășesc suma de 150 de milioane de lei.

Acordul de grant a fost semnat la 10 noiembrie 2015. Împrumutul este acordat pentru 15 ani cu o perioadă de grație de 3 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău