Cinci mii de tone de păcură sunt eliberate din rezervele de stat pentru Termoelectrica

  • 24 Aprilie 20:40
Cinci mii de tone de păcură sunt eliberate din rezervele de stat pentru Termoelectrica

Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne va elibera din rezervele de stat 5 mii de tone de păcură pentru SA „Termoelectrica”. Un proiect în acest sens a fost aprobat miercuri de Guvern, transmite IPN.

„Termoelectrica” va utiliza păcura eliberată pentru producerea energiei electrice și termice. Întreprinderea urmează să vireze în bugetul de stat, în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, contravaloarea păcurii, în sumă de peste 102 mii de lei.

În decembrie 2022 „Termoelectrica” a recepționat pentru depozitare păcura destinată rezervelor de stat. Dat fiind faptul că două dintre cele patru rezervoare ale întreprinderii nu sunt funcționale, păcura a fost depozitată în întregime în rezervoarele nr. 1 și nr. 4, depășind cu 10% capacitatea acestora. Această situație pune în pericol buna funcționare a rezervoarelor, iar în eventualitatea unei defecțiuni, există posibilitatea ca întreaga cantitate de păcură din rezerva de stat să fie pierdută, implicând atât riscuri de poluare a mediului, cât și pierderi financiare semnificative.

În contextul identificării unei soluții, urmare ședinței de lucru cu prim- ministrul din 11 martie, s-a decis arderea cantității de 5 mii de tone păcură din rezervele de stat. „Arderea păcurii din rezervele de stat va permite evitarea unei eventuale avarieri a rezervorului și va asigura integritatea cantității de păcură rămase în stocurile rezervelor de stat. Astfel, „Termoelectrica” va utiliza păcura eliberată din rezervele de stat pentru producerea agentului termic și a energiei electrice, iar Agenția Națională de Reglementare în Energetică, la ajustarea/actualizarea tarifelor pentru anul 2024, va lua în calcul contravaloarea acesteia”, se
mai menționează în proiect.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,06 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău