Cinci judecători, scoși din sistem pe ușa din spate (Adevărul)

  • 15 Ianuarie 2014 10:32
Cinci judecători, scoși din sistem pe ușa din spate (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 15 IANUARIE

Adevărul scrie despre recensământul care va avea loc în perioada 1-14 aprilie. În urma recensământului vom afla numărul populației, distribuția teritorială, componența sa după sex, vârstă, religie, apartenența etnică și lingvistică, etc. Anul acesta, în premieră, vom fi întrebați despre locuințele noastre. Tot pentru prima dată, statisticienii au decis să fie intervievați și oamenii străzii. Directorul Biroului Național de Statistică, Lucia Spoială, explica în ziar în ce constă interviul sociologic.

Cinci judecători, scoși din sistem pe ușa din spate, titrează Adevărul. Consiliul Superior al Magistraturii a demis, marți, 14 ianuarie, cinci magistrați bănuiți de lipsă de integritate profesională și de alte încălcări. După o ședință care a durat câteva ore, aceștia s-au făcut nevăzuți, lăsând jurnaliștii cu ochii în soare.  Ziarul observa ca patru din cei cinci judecători dați afară din sistem au activat la Judecătoria Comercială de Circumscripție. Decizia vine după ce, anul trecut, CSM a redus numărul de magistrați din această instanță până la trei persoane.

Astăzi de Ziua Națională a Culturii, Adevărul publica un interviu cu ministrul Monica Babuc. Nu avem cultură pentru că nu avem bani și nu avem bani pentru că nu avem cultură, este concluzia la care a ajuns publicația după discuția cu ministrul.

De ziua lui Eminescu, Timpul publică câteva gânduri de ale lui Eminescu despre Rusia și Basarabia, deoarece și la noi, în Basarabia, au apărut persoane plictisiți de Eminescu sau îngrijorați de naționalismul lui. Acel gen de români care l-au urât pe Eminescu în timpul vieții nu a dispărut... Și asta în timp ce Rusia nu și-a schimbat năravul și nu și-a retras de aici armata și agentura.  În orice celulă a administrației noastre „naționale” se află câte un agent de influență a Rusiei. Totodată autorul observă că politicienii noștri știu din Eminescu doar prima strofă din „Somnoroase păsărele”.

Noul director al ANRE este milionar, aflăm din Ziarul Național. Noii directori ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Sergiu Ciobanu și Octavian Lungu, și-au început activitatea în cadrul instituției. Sergiu Ciobanu a fost viceministru al Economiei, iar Octavian Lungu a fost președinte al Consiliului de administrație al companiilor „Air Moldova”, „MoldATSA” și „Aeroport Handling”, exercitând, totodată, și funcția de consilier al ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. În perioada 2006-2013, Octavian Lungu a deținut mai multe funcții de conducere în cadrul unor companii private, fapt ce i-a permis să acumuleze averi de milioane. 

Comentând vizita  la București a subsecretarului de stat american, Victoria Nuland, editorialistul Petru Bogatu susține în Ziarul Național că mesajul capital, așteptat de foarte mult timp să ne parvină, este că România, în viziunea americană, este un mare aliat pe care Washingtonul și-l dorește pentru a promova interesele comune în zonă. Poziția SUA, sonorizată de Nuland la București, clarifică lucrurile în cel mai lizibil mod cu putință. Luptăm cot la cot cu americanii împotrivă resovietizării. Este limpede că războiul geopolitic din teritoriile fostului lagăr comunist nu este o efemeridă, de vreme ce Washingtonul și Bucureștiul își dau mâna pentru a rezista în fața himerei numite Uniunea Vamală, notează autorul. Iar Republica Moldova nu este singură în această situație și se poate oricând baza pe forța combinată a alianței româno-americane pentru a avansa cu succes pe drumul european.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:1,54 m/s
Fri
20
Sat
18
Sun
16
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău