Cinci ierburi și condimente foarte sănătoase, dovedite științific
-
23 Iunie 2019 17:26
Folosim ierburi și mirodenii în primul rând pentru gustul lor, dar ele au fost utilizate de mult timp ca remediu în medicina populară. Multe condimente și ierburi au proprietăți vindecătoare dovedite științific. Iată cinci ierburi și condimente foarte sănătoase pentru organismul nostru:
1. Turmericul – Utilizat în medicina tradițională indiană, ayurveda, turmericul a jucat de mii de ani un rol important ca remediu natural cu un efect puternic purificator și vindecător. Turmericul conține până la cinci procente de uleiuri esențiale, cu efecte benefice asupra stomacului și problemelor digestive. Oamenii de știință au demonstrat că prin consumul de turmeric se poate reduce riscul de apariție a cancerului sau a artritei. Turmericul conține antioxidanți care protejează celulele, luptă împotriva radicalilor liberi și promovează regenerarea ADN-ului. Acest lucru poate avea un efect pozitiv asupra procesului de îmbătrânire. Unele studii au arătat, de asemenea, că un consum de turmeric a dus la scăderea nivelului de lipide din sânge și a afectat pozitiv metabolismul zahărului la pacienții diabetici. Turmericul are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii datorită curcuminei. Deoarece multe boli cronice se bazează pe inflamație, consumul de turmeric pe termen lung poate avea un efect preventiv. De asemenea, este benefic împotriva unor boli, cum ar fi Alzheimer, artrită, diabet și cancer. În plus, turmericul conține antioxidanți eficienți și, astfel, întărește celulele.
2. Schinduful – Puterea de vindecare a semințelor de schinduf a fost recunoscută din vremuri antice. Hipocrate, Socrate și chiar vechii egipteni au apreciat foarte mult această plantă. Schinduful este foarte important și astăzi în medicina ayurvedică indiană. Planta ajută la reducerea nivelului ridicat de colesterol și are un efect pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează parțial proteinei vegetale 4-hidroxi izoleucină, care, printre altele, poate îmbunătăți secreția de insulină. Un gram de schinduf pe zi poate îmbunătăți nivelurile de zahăr din sânge, în special la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.
3. Menta – Puterea vindecătoare a majorității ierburilor și mirodeniilor stă în uleiurile lor esențial. Este și cazul mentei, care conține mult mentol. Menta este deosebit de sănătoasă pentru stomac și intestine, deoarece mentolul și abundența de taninuri se dovedesc a fi antispastice și liniștitoare, acționând și asupra durerii musculare. Ceaiul de menta este adesea folosit pentru problemele de stomac, dar poate provoca și o reacție negativă dacă se consumă prea mult. Cu mai mult de două până la trei cești pe zi, mentolul poate irita mucoasele gastrice afectate, ducând la greață. Uleiul de mentă are un efect relaxant asupra colonului și ameliorează durerea – în special pentru pacienții cu intestin iritabil. În plus, poate ameliora flatulența.
4. Scorțișoara – Scorțișoara este un condiment popular, mai ales ca ingredient în produsele de cofetărie și alimentele dulci. Condimentul este antiinflamator și antimicrobian. De asemenea, conține antioxidanți și poate ajuta la scăderea colesterolului din sânge și a grăsimilor neutre. Puterea sa deplină se reflectă în efectul asupra nivelului de zahăr din sânge. Medicii au descoperit că aromatizarea periodică cu scorțișoară a avut un efect benefic asupra metabolismului zahărului. Scorțișoara poate îmbunătăți și sensibilitatea la insulină. O altă cercetare a arătat că scortișoara poate reduce nivelurile de zahăr din sânge la pacienții cu diabet zaharat cu 10%-29%. Acest efect se realizează prin consumarea a jumătate până la două lingurițe de scorțișoară pe zi, care înseamnă aproximativ una până la șase grame, dar aveți grijă: prea multă scorțișoară poate fi periculoasă. Copiii mici ar trebui să consume scorțișoară numai cu moderație, 100 de grame de biscuiți cu scorțișoară sau de cereale cu scorțișoară pe săptămână.
Rozmarinul – În medicina populară, rozmarinul este utilizat ca medicament pentru migrenă, reumatism și entorse. Frunzele aromatice de rozmarin acționează ca digestiv și anticonvulsivant, iar uleiurile esențiale stimulează circulația sanguină. Cercetătorii japonezi au atribuit acidului rosmarinic din plantă efecte antialergice semnificative. De asemenea, rozmarinul are proprietăți antivirale, antibacteriene și antiinflamatoare. Conținutul de substanțe active din planta uscată este mult mai mic decât cel din frunzele proaspete. De asemenea, studiile au arătat că rozmarinul are un efect benefic asupra memoriei. În plus, rozmarinul este folosit ca remediu pentru migrenă și reumatism și are un efect pozitiv asupra digestiei.
Sursa: Rador