Cinci femei au născut în drum spre maternitate sau la domiciliu, în data de 11 și 12 ianuarie

  • 14 Ianuarie 2021 13:05
Cinci femei au născut în drum spre maternitate sau la domiciliu, în data de 11 și 12 ianuarie

Cinci femei din raioanele Florești, Soroca, Ialoveni și Ștefan Vodă au născut în drum spre maternitate sau la domiciliu, în data de 11 și 12 ianuarie. Cei trei băieți și două fete au apărut pe lume fără complicații. Mamele au vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani.

Purtătorul de cuvânt al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Vladislava Ceban, a declarat pentru IPN că, pe 11 ianuarie, două femei, din Florești și Soroca, au născut în ambulanță. Travaliul s-a declanșat spontan în timpul transportării pacientelor la maternitate. Copiii născuți, o fată și un băiat, aveau aproximativ trei kilograme.  În ziua următoare, o femeie din Ialoveni a născut în ambulanță o fată de 3,2 kg. Travaliul s-a declanșat spontan. Alte două femei, din raioanele Ialoveni și Ștefan Vodă, li s-a asistat nașterea la domiciliu. Femeile nu erau la prima naștere, acestea au adus pe lume câte un băiețel.

Vladislava Ceban susține că se mai întâmplă ca femeile să nască în drum spre maternitate sau acasă. E neobișnuit că au fost cinci cazuri de acest fel în doar 48 de ore. Se ajunge la astfel de situații pentru că femeile apelează târziu la asistența medicală, dar și din motive fiziologice – la femeile care nu sunt la prin naștere procesul are loc mult mai rapid. „Copiii trebuie să apară în condiții spitalicești, dar se întâmplă că femeile nasc și în ambulanță. Echipele noastre le acorda asistență medicală, le ajută să aducă acești copii pe lume sănătoși”, a spus Vladislava Ceban.

Mamele și nou-născuții au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău