Jens Stoltenberg | SUA respectă tratatul privind controlul armelor nucleare, dar acesta nu poate fi eficient dacă Rusia continuă să-l încalce

  • 24 Octombrie 2018 12:12
Jens Stoltenberg | SUA respectă tratatul privind controlul armelor nucleare, dar acesta nu poate fi eficient dacă Rusia continuă să-l încalce

SUA respectă pe deplin tratatul privind controlul armelor nucleare, datând din anii 1980, dar acesta nu poate fi eficient dacă Rusia continuă să încalce prevederile acordului, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, întrebat despre decizia Statelor Unite de a se retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), potrivit Reuters, citat de Agerpres.

'Toţii aliaţii sunt de acord că SUA respectă pe deplin tratatul, problema este comportamentul Rusiei', a afirmat Stoltenberg într-o conferinţă de presă la Bruxelles, subliniind că decizia Rusiei de a dezvolta ceea ce el a numit racheta de croazieră SSC-8, cu lansare de la sol, semnifică faptul că tratatul nu mai este 'eficient'.

Aliaţii NATO nu intenţionează să desfăşoare mai multe arme nucleare în Europa ca răspuns la ceea ce Occidentul consideră a fi o încălcare de către Rusia a Tratatului INF, a subliniat secretarul general al Alianţei. 'Nu prevăd că aliaţii europeni să desfăşoare mai multe arme nucleare ca răspuns', a declarat el în aceeaşi conferinţă de presă.

Washingtonul va continua cu planul său de a se retrage din pactul de control al armelor nucleare, considerat de importanţă majoră pentru stabilitatea strategică, în pofida obiecţiilor Rusiei şi ale unor ţări europene, a declarat marţi seara consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, John Bolton, după întâlnirea cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat în weekend intenţia SUA de a se retrage din Tratatul INF, acuzând Rusia de încălcarea repetată, în decurs de mai mulţi, a prevederilor documentului. 

Anterior, ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, avertizase Moscova că Statele Unite ar putea distruge noua rachetă de croazieră dezvoltată de Rusia prin încălcarea INF.

Rusia neagă că ar încălca tratatul şi a început o campanie diplomatică în sprijinul menţinerii acestui tratat, apreciind că retragerea SUA 'va submina stabilitatea şi securitatea mondiale'.

Tratatul INF, semnat în 1987 de către preşedintele american de la acea vreme Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov, interzice deţinerea şi producerea rachetelor balistice şi rachetelor nucleare de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

În acelaşi timp, Stoltenberg a declarat că NATO speră că Rusia şi SUA vor putea prelungi noului tratat START de reducere a armelor strategice în 2021. AGERPRES/ (AS-autor: Li

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
-1,36 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:63 %
Vint:5,1 m/s
Sun
0 °C
Mon
2 °C
Tue
4 °C
Wed
3 °C
Thu
6 °C

Curs oficial BNM 23 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3233 -0.0000
USD 17.4327 -0.0000
RON 4.0418 -0.0000
UAH 0.7227 -0.0000
RUB 0.2734 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău