Cinci ani de la anexarea Crimeei | Federica Mogherini reafirmă, în numele UE, ILEGALITATEA acțiunilor Rusiei în Ucraina

  • 17 Martie 2019 14:28
Cinci ani de la anexarea Crimeei | Federica Mogherini reafirmă, în numele UE, ILEGALITATEA acțiunilor Rusiei în Ucraina

Uniunea Europeană și-a reafirmat duminică angajamentul privind suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, la împlinirea a cinci ani de la anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă, relevă o declarație a șefei diplomației UE, Federica Mogherini.

„Uniunea Europeană reiterează faptul că nu recunoaște anexarea și continuă să condamne această încălcare a dreptului internațional. Aceasta continuă să reprezinte o provocare directă la adresa securității internaționale, cu implicații grave pentru ordinea juridică internațională care protejează integritatea teritorială, unitatea și suveranitatea tuturor statelor. UE își menține angajamentul de a pune în aplicare pe deplin politica sa de nerecunoaștere, inclusiv prin aplicarea de măsuri restrictive. Uniunea Europeană face din nou apel la statele membre ale ONU să ia în considerare măsuri similare de nerecunoaștere, în conformitate cu rezoluția 68/262 a Adunării Generale a ONU'', menționează declarația citată de Agerpres.

UE consideră că încălcările dreptului internațional de către Rusia au condus la intensificarea periculoasă a tensiunilor în Marea Azov și strâmtoarea Kerci.

„Utilizarea nejustificată a forței de către Rusia împotriva Ucrainei la 25 noiembrie 2018 readuce în atenție efectele negative ale anexării ilegale a peninsulei Crimeea asupra stabilității regionale. UE își reiterează apelul adresat Rusiei de a elibera necondiționat și fără întârziere membrii echipajului, navele și echipamentele ucrainene capturate în mod ilegal. Până la eliberarea acestora, Rusia ar trebui să respecte dreptul la reprezentare juridică și dreptul de acces la autoritățile consulare și să asigure tratament medical adecvat membrilor echipajului care sunt răniț”, mai arată declarația șefei diplomației europene.

De asemenea, Uniunea Europeană condamnă construirea podului Kerci fără consimțământul Ucrainei, ceea ce reprezintă încă o încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

„UE se așteaptă ca Rusia să asigure trecerea liberă și neîngrădită a tuturor navelor prin strâmtoarea Kerci către și dinspre Marea Azov, în conformitate cu dreptul internațional. Restricțiile ilegale privind o astfel de trecere au consecințe economice negative pentru porturile ucrainene la Marea Azov și pentru întreaga regiune”, continuă documentul citat.

Uniunea Europeană afirmă că nu recunoaște și nu va recunoaște nici pe viitor organizarea de alegeri de către Federația Rusă în peninsula Crimeea.

„Procesul de militarizare tot mai accentuată a peninsulei continuă să aibă un efect negativ asupra situației în materie de securitate în regiunea Mării Negre. Cu încălcarea dreptului internațional umanitar, locuitorilor din Crimeea li s-a impus cetățenia rusă și înrolarea în forțele armate ale Federației Ruse. După anexarea ilegală de către Federația Rusă, situația drepturilor omului în peninsula Crimeea s-a deteriorat în mod semnificativ. Locuitorii peninsulei se confruntă cu limitări sistematice ale libertăților fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare, de religie sau de convingere, libertatea de asociere și dreptul de întrunire pașnică. În conformitate cu rezoluția 73/263 a Adunării Generale a ONU din 22 decembrie 2018, este esențial ca mecanismele regionale și internaționale de monitorizare a drepturilor omului, precum și organizațiile neguvernamentale de apărare a drepturilor omului să aibă acces neîngrădit la Crimeea și Sevastopol”, indică declarația semnată de Federica Mogherini în numele UE.

Documentul amintește că drepturile tătarilor din Crimeea au fost grav încălcate prin închiderea organelor de presă ale tătarilor din Crimeea, prin interzicerea activităților Mejlis, organismul lor de autoguvernare, precum și prin persecutarea liderilor acestui organism și a membrilor comunității. UE așteaptă din partea Rusiei să anuleze aceste decizii și să pună capăt presiunilor asupra comunității tătarilor din Crimeea. Tătarilor din Crimeea, ucrainenilor și tuturor comunităților etnice și religioase din peninsulă trebuie să li se asigure posibilitatea de a își menține și dezvolta cultura, tradițiile înscrise în patrimoniul cultural, educația și identitatea.

Uniunea Europeană își reiterează apelul la eliberarea imediată a lui Oleg Sențov, Edem Bekirov, Alexander Kolcenko, Mikola Semena, Vladimir Baluh, Emir-Usein Kuku și a tuturor celor care au fost deținuți în peninsula Crimeea și condamnați cu încălcarea dreptului internațional. Ziariștii, apărătorii drepturilor omului și avocații apărării ar trebui să își poată desfășura activitatea independent, fără ingerințe nejustificate și intimidări - mai notează declarația citată.

În plus, UE solicită respectarea deplină pe teritoriul peninsulei Crimeea a standardelor internaționale în materie de drepturi ale omului și susține că toate cazurile pendinte de abuzuri și încălcări ale drepturilor omului, cum ar fi disparițiile forțate, tortura și asasinatele, violența, urmăririle penale motivate politic, discriminarea și hărțuirea, ar trebui anchetate amănunțit.

„Accesul deplin, liber și neîngrădit al actorilor internaționali din domeniul drepturilor omului pe întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv în Crimeea și Sevastopol, continuă să fie de o importanță capitală. UE reamintește rezoluția 73/263 a Adunării Generale a ONU din 22 decembrie 2018, solicitând punerea deplină în aplicare a acesteia, precum și obligațiile ce revin Federației Ruse în temeiul dreptului internațional umanitar aplicabil”, se mai arată în declarația șefei diplomației europene, Federica Mogherini.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău