Cină modestă servită liderilor mondiali de la summitul G20: Practicant de yoga și vegetarian convins, premierul Modi le-a prezentat oaspeților virtuțile meiului

  • 10 Septembrie 2023 13:20
Cină modestă servită liderilor mondiali de la summitul G20: Practicant de yoga și vegetarian convins, premierul Modi le-a prezentat oaspeților virtuțile meiului

Sâmbătă, la finalul primei zile a summitului G20 de la New Delhi, gazdele indinene le-au oferit liderilor mondiali o cină de gală pe bază de mei, un aliment esențial pentru milioane de oameni din această țară, relatează Reuters, citată de News.ro.

Cina oferită de președintele indian Droupadi Murmu a implicat trei feluri de mâncare vegetariană care a celebrat un „sezon de toamnă al abundenței”, cu diferite tipuri de mei.

De la chipsuri din frunze de mei la budincă, alimentul a fost servit la masa care i-a reunit pe liderii mondiali, între care președintele american Joe Biden, premierul britanic Rishi Sunak și premierul japonez Fumio Kishida.

Felul principal a fost o tartă servită cu ciuperci de pădure glazurate, chipsuri de mei și orez roșu Kerala amestecat cu frunze de curry. Alături au fost Bakarkhani, o pâine plată dulce și groasă, servită în general în bucătăria Mughlai, și faimoasele „Pao” sau chifle moi din Mumbai.

Ca băuturi, pe masă au fost tradiționala Kashmiri kahwa, specifică nordului țării, alături de faimoasa cafea filtrată din sudul Indiei și ceai Darjeeling.

Meiul a început să fie la modă ca o alternativă sănătoasă la grâu și orez după ce premierul indian Narendra Modi și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură au desemnat anul 2023 drept Anul internațional al meiului. La începutul acestui an, această cereală considerată un superaliment, versatilă și prietenoasă cu clima, a fost prezentă și la dineul de stat de la Casa Albă oferit pentru prim-ministrul indian Narendra Modi.

Anterior dineului de gală, statele G20 adoptaseră o declarație de consens care a evitat să condamne Rusia pentru războiul din Ucraina, dar a cerut tuturor statelor să nu folosească forța pentru a acapara teritorii. Meiul a fost, de asemenea, menționat în declarația lor. „Încurajăm eforturile de consolidare a cooperării în domeniul cercetării privind cerealele rezistente la schimbările climatice și nutritive, cum ar fi meiul, quinoa, sorgul și alte culturi tradiționale, inclusiv orezul, grâul și porumbul”, se arată în declarația finală a summitului G20.

Premierul Narendra Modi, un naționalist hindus, se prezintă ca un ascet care aderă la rigorile religiei sale privind vegetarianismul și yoga. El a făcut din această disciplină străveche atât o practică personală, cât și un instrument diplomatic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
21
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău