Cimitir de blindate rusești la Avdiivka, unde armata lui Putin și-a intensificat asaltul în ultimele zile / VIDEO

  • 16 Noiembrie 2023 15:39
Cimitir de blindate rusești la Avdiivka, unde armata lui Putin și-a intensificat asaltul în ultimele zile / VIDEO

Armata rusă și-a intensificat în ultimele zile asaltul asupra orașului Avdiivka, din estul Ucrainei, a afirmat joi primarul acestei localități devenite ținta ofensivei principale a Kremlinului aflate în desfășurare în această zonă, potrivit AFP, scrie hotnews.ro.

„În ultimele zile, inamicul a devenit mai activ, în principal în direcția (zonei industriale a orașului), efectuând acțiuni ofensive în ajutorul vehiculelor blindate”, a afirmat Vitali Barabah la televiziunea ucraineană, notează Agerpres.

Potrivit acestuia, situația „este extrem de tensionată” și rușii „atacă pe flancuri, dinspre sud, mai puțin dinspre nord, aproape 24 de ore din 24, lovind pozițiile din jurul orașului”.

Rusia a lansat un atac major la Avdiivka în ultimele luni, dar nu a făcut progrese notabile. În schimb, a avut pierderi uriașe de vehicule blindate și de soldați.

Armata ucraineană a anunțat joi dimineață că Rusia a pierdut în ultimele 24 de ore 1.130 de soldați.

O înregistrare video distribuită de Ucraina arată amploarea pierderilor rusești la Avdiivka.

Kievul susține că obiectivul Rusiei este să încercuiască orașul, considerat o poartă către Ucraina ocupată, dar că până acum nu a reușit să facă acest lucru.

Moscova pierdut la Avdiivka luna trecută peste 6.000 de soldați și mai mult de 400 de vehicule blindate în doar o săptămână, susține Ucraina.

Pierderile majore de blindate la Avdiivka arată că Rusia „nu a învățat nicio lecție despre cum să desfășoare în mod corespunzător un război de manevră mecanizat", potrivit ISW, care precizează că armata rusă repetă greșelile făcute la începutul invaziei.

Orașul industrial Avdiivka, locuit de aproximativ 30.000 de oameni înainte de război, este în prezent în mare parte distrus. Doar 1.500 de persoane mai locuiesc în oraș acum, sfidând bombardamentele.

În iulie 2014, orașul Avdiivka a căzut pentru scurt timp în mâinile separatiștilor proruși înarmați de Moscova, înainte de a reveni sub control ucrainean.

De atunci, Avdiivka marchează linia frontului în această zonă, însă rușii au lansat la începutul lui octombrie o ofensivă de amploare ce vizează încercuirea și ulterior cucerirea acestui oraș. Treptat, forțele ruse au reușit să avanseze la nord și la sud de Avdiivka.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău