Cimentul poluează mai mult decât toate camioanele din lume

  • 24 Iunie 2019 18:45
Cimentul poluează mai mult decât toate camioanele din lume

Producția de ciment este responsabilă pentru 7% din emisiile globale de CO2, mai mult decât toate camioanele din lume, însă chiar și așa marii producători mondiali de ciment precum LafargeHolcimdin Elveția și Votorantim Cimentos SA din Brazilia spun că clienții lor nu se grăbesc să adopte o alternativă mai ecologică, transmite Bloomberg.

'Deocamdată există foarte puțină cerere pentru materiale sustenabile. Mi-ar plăcea să văd mai multă cerere din partea clienților pentru acest gen de materiale. Există o sensibilitate limitată pentru emisiile de CO2 în construcția unei clădiri', a declarat Jens Diebold, director de sustenabilitate la LafargeHolcim.

În timp ce arhitecții și dezvoltatorii se concentrează pe energia consumată de clădirile lor, în realitate materialele care compun structura sunt cele care au cea mai mare amprentă de carbon. Contribuția cimentului este deosebit de mare din cauza procesului chimic necesar pentru producția cimentului.

Aproximativ două treimi din gazele poluante vin din producția de ciment bazată pe arderea pietrei de var. Cuptoarele sunt încălzite la peste 1.400 de grade Celsius, iar în interiorul cuptoarelor carbonul prins în interiorul varului se combină cu oxigenul și eliberează CO2, cel mai abundent gaz cu efect de seră.

Potrivit Asociației producătorilor europeni de ciment, o tonă de ciment generează cel puțin o jumătate de tonă de CO2, adică mai mult decât ar produce o mașină obișnuită într-o călătorie de la New York la Miami. Iar o singură betonieră poate transporta până la 13 tone de ciment. Sute și chiar mici de tone de ciment pot intra în construcția unei clădiri obișnuite de birouri.

Gravitatea problemei a fost scoasă în evidență de grupurile de cercetare precum IEA și Chatham House alături de C40, care reprezintă cele mai mari orașe ale lumii. IEA estimează că producția de ciment va crește cu 12 pân la 23% până în 2050, chiar dacă emisiile vor fi reduse printr-o serie de acțiuni. Toate aceste grupuri caută stimulente pentru a putea declanșa o schimbare.

'Este foarte dificil. Ceea ce putem face este să trimitem un mesaj. Avem o nouă cerință pentru dezvoltatori care trebuie să punem la punct o economie circulară pentru a demonstra cum vor reduce, reutiliza și recicla materiale', a declarat Shirley Rodrigues, adjunctul primarului Londrei și membru în boardul C40.

Producătorii de ciment sunt dispuși să răspundă la aceste solicitări dar au descoperit că clienții sunt reticenți să plătească mai mult pentru o alternativă mai verde. LafargeHolcim a lansat odată un tip de ciment fără carbon. Însă aceste era mai scump pentru că utiliza un proces de producție diferit. Clienții 'foarte sensibili la preț' nu au manifestat interes, spune Jens Diebold.

'Există tipuri de ciment cu un impact mai mic asupra mediului, însă de obicei costă mai mult decât cimentul obișnuit. Există de asemenea multe tipuri de ținte stricte pentru sectorul de construcții din Europa. Însă uneori sunt foarte mult discuții și foarte puține acțiuni', a declarat Lennart Henriz,președintele sub-comisiei pentru mediu de la Federația industriei de construcții din Europa.

Costul este o problemă pentru că tipurile mai ecologice de ciment pot costa de trei ori mai mult decât cel tradițional. Cercetătorii de la Universitatea Carolina de Nord au descoperit că un metru cub de ciment ecologic poate costa 161 de dolari, în timp ce în cazul cimentului tradițional costul este de 51 de dolari.

Ceea ce iese din cuptor este clincherul, ingredientul principal al cimentului. Aceasta este substanța care amestecată cu ghipsul, apa și pietrișul formează betonul. Multe companii lucrează să reducerea cantității de clincher din ciment, ceea ce presupune rețete noi care uneori nu au fost testate. Alții caută înlocuitori. Printre acestea se numără cenușa care iese de pe furnalele centralelor care ard cărbune sau zgura care rezultă din procesul de fabricație a oțelului.

Brazilia este una din țările cu cel mai mic conținut de clincher în ciment din lume, sub 70% în 2014, comparativ cu 75% în Europa. Unul din motivele pentru care Brazilia poate face progrese rapide este că dispune de materii prime precum pozzolanul, un material pe baza căruia se pot produce tipuri de ciment cu același proprietăți tehnica ca și cel cel tradițional.

Însă această strategie nu poate funcționa în Europa și SUA unde cenușa este principalul înlocuitor al clincherului iar centralele pe cărbune se închid. Aici accentul se pune pe eficiență și utilizarea de combustibili alternativi pentru încălzirea cuptoarelor. Asociația producătorilor europeni de ciment susține că membrii săi își procură deja 44% din energia lor din surse verzi și până în 2050 urmează să majoreze procentul la 60%.

sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău